Ilona Švihlíková: Představa, že stačí, aby Putin kývnul, neodpovídá realitě ruské politiky

28. únor 2020

Rusko má už více než měsíc nového premiéra Michaila Mišustina. Profesí ekonom je technokrat, který v minulosti mimo jiné úspěšně modernizoval ruskou daňovou správu a zavedl obdobu českého systému EET. Jeho úkol je nastartovat modernizační ekonomická opatření, říká ekonomka.

Rusko se periodicky pokouší o projekty modernizace. Momentálně plánuje uvést v život ambiciózní balíček dvanácti národních projektů, které mají například zvýšit produktivitu práce nebo pomoci malým a středním podnikům. A nový premiér má být garantem těchto změn.

„Rusko směřuje k hlasování o ústavní reformě, po které prezident už pravděpodobně nebude mít tak široký prostor jako nyní. Je tedy vidět, že si tam Putin chtěl dát člověka, který by měl lépe splnit tyto úkoly než čím dál méně populární Dmitrij Medveděv,“ vysvětluje Švihlíková.

Rusko brzdí obrovská korupce a oligarchové

Současná ruská ekonomika není v nejlepší kondici. Potýká se se závislostí na komoditách. A brzdí ho taky oligarchická struktura, která má kořeny v raných 90. letech za prezidenta Jelcina.

„Kromě obrovské zkorumpovanosti se projevuje hlavně odlivy kapitálu ze země. To, co se v Rusku vytvoří a vydělá, směřuje pryč. Zemi tyto zdroje neskutečně chybí.“ Změnit i toto nepříznivé nastavení by podle ekonomky asi měl Mišustin.

Jak ale přimět mocensky silně zakotvenou vrstvu oligarchů, „aby své zdroje neodlévali na britské Panenské ostrovy, ale aby je investovali do ruské ekonomiky?“ ptá se Švihlíková.

Putin je moderátor, ne samovládce

Rusko trápí také nepříznivý demografický vývoj nebo nevyváženost mezi jeho evropskou a asijskou částí. „Plán na papíře není špatný, ale realizace nebude snadná. Putin je spíš moderátorem velmi silných mocenských skupin.“

Čtěte také

„Představa, že stačí, aby kývnul, a všechno bylo po jeho, neodpovídá realitě ruské politiky. Prosadit skutečně velké modernizační projekty tedy není vůbec snadné,“ vyvrací zažitou představu ekonomka.

Další témata rozhovoru: dopady koronaviru na světovou i českou ekonomiku; problémy japonské ekonomiky; Argentina před státním bankrotem; ekonomická situace v zemích Latinské Ameriky.

Spustit audio

Související