Ilja Hurník: Stručná rukojeť dějepisná s vynikajícím Milošem Kopeckým

5. červenec 2022

Miloš Kopecký provádí úsměvnou apokryfní mozaikou některých okamžiků českých dějin. Reprízu inscenace vysíláme u příležitosti každoroční připomínky příchodu slovanských apoštolů Konstantina a Metoděje na Velkou Moravu. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Osoby a obsazení: básník, praotec Čech, profesor (Miloš Kopecký), profesor Voříšek (Ota Sklenčka), Jan Amos, Demetrios, kostelník (Milan Neděla), Alexeios, Ryba, preceptor Kuňka (Pavel Soukup), císař Michal III., Matěj, kantor Mandl (Karel Hlušička), von Dubski, farář, Kosmas, Metoděj (Rudolf Pellar), questor Brabec, starosta, Moravan (Jiří Holý), probošt, Konstantin (Miroslav Doležal), ženský hlas (Viola Zinková) a děvče (Jana Špaňurová)
Dramaturgie: Jiří Hubička
Hudba: Ilja Hurník a Jiří Váchal
Režie: Petr Adler
Natočeno: v roce 1988

Talent hudebního skladatele a klavíristy Ilji Hurníka byl vpravdě renesanční. Prosadil se jako skladatel, koncertní umělec, pedagog, ale také spisovatel a dramatik. Velmi brzy si jeho literární práce našly cestu také do rozhlasu, kam směřoval nejen povídky a krátké prozaické črty, ale čím dál častěji také původní rozhlasové hry – pro velké i malé posluchače. Jako spisovatel a dramatik těžil Ilja Hurník především ze svého hudebního vzdělání a profese, často a rád si však pohrával s literárními, kulturními nebo historickými aluzemi. Tak jako například v souboru krátkých rozhlasových mikroher, kterému dal název Stručná rukojeť dějepisná a s úsměvnou ironií v něm zpracovává některé okamžiky a postavy z české historie. Hned za úvodní výjev z bájných časů Praotce Čecha, v němž naši předkové přiházejí do budoucí domoviny, zařadil epizodu přibližující pozadí příchodu soluňských bratří, věrozvěstů Konstantina a Metoděje. Hříčka s názvem Moravská misie ukazuje, že i když našim končinám zatím chybí povědomí o křesťanské nauce, má rozhodně také světu co nabídnout…

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.