I špatného herce zahrál skvěle, chválí Daniela Bambasová svého syna oceněného Thálií

23. duben 2018

Ona je držitelkou mnoha Jihočeských Thálií, on teď získal tu celostátní. Pořekadlo o jablku, které nepadá daleko od stromu, stoprocentně platí v případě herečky Daniely Bambasové a jejího syna Daniela.

Daniel Bambas letos převzal celostátní cenu Thálie v oboru činohra za roli ve hře Krás(k)a na scéně, kterou uvádí mladoboleslavské divadlo. Považuje to za dosud největší úspěch své kariéry.

„Myslím, že velký úspěch byla už ta nominace. Bylo to vůbec poprvé, co jsem se v nominaci ocitl. Uvědomil jsem si, že pro spoustu lidí je ta cena prestižní, i pro mě, i když já mám tendenci to trochu relativizovat, protože naší profesi neděláme kvůli cenám. Čerpám z toho ale sílu pro další práci,“ komentuje.

Daniela Bambasová je při vzpomínání na předávání cen dosud dojatá. „Tenhle pocit bych přála každé mámě, aby ho zažila. Není to pro tu cenu, ale vidět své dítě takhle šťastné a zaslouženě oceněné,“ říká.

Hraje muže, který hraje ženy

Ve hře Krás(k)a na scéně Daniel Bambas ztvárňuje Edwarda Kynastova, jednoho z posledních herců v poshakespearovské době, kteří hráli ženské role. „Byla to skutečně žijící postava. Když Karel II. zakázal, aby muži hráli ženy, spadl profesně na dno a musel začít znovu. Role je zajímavá v tom, že musím hrát ženu a musím ji hrát tak, aby to nebylo směšné, zároveň se dostávám do momentů, kdy člověk ztrácí sám sebe, svou identitu. Je tam hodně poloh, takhle těžkou roli jsem asi ještě neměl,“ popisuje herec.

Jeho maminka od začátku tušila, že představení bude mít úspěch. „Když mi Dany poslal scénář, říkala jsem si, že to je přesně role, kterou člověk dostane párkrát za život. Pak jsem představení viděla a byla jsem ještě víc nadšená. Danymu se povedlo ztvárnit všechny polohy velmi pravdivě, i toho špatného herce, kterým se na chvíli stane, než najde svou identitu v mužském světě,“ dodává.

Inscenaci uvádí Městské divadlo Mladá Boleslav na své domovské scéně, ale také s ním cestuje po republice, například v červnu bude k vidění v Táboře. Daniel Bambas v Mladé Boleslavi pouze hostuje, stálé angažmá má od roku 2004 v Divadle na Vinohradech, hraje ale také v Českých Budějovicích, Plzni nebo Brně.

Daniela Bambasová v inscenaci Je úchvatná!

Daniela Bambasová je už od roku 1982 oporou Jihočeského divadla. Ztvárnila tu nespočet rolí, získala řadu celostátních i krajských divadelních cen a jedenáct Jihočeských Thálií.

„Teď mě hodně baví třeba Kalifornská mlha a už čtyři roky hraji Je úchvatná!, která je pořád vyprodaná. Ze začátku jsem se toho textu bála, ale reakce diváků jsou úžasné. Také mám už třináct let Saturnina, což hraji pořád ráda. Tam lidi chodí třeba už poosmé a já mám pocit, že bych jim měla nabídnout něco nového, a mi to takové trapné se opakovat, nicméně je radost, že je plno,“ říká.

Ačkoli Daniel Bambas částečně vyrůstal v divadle, zdůrazňuje, že k herectví ho nikdo nenutil. „Kdybych neměl nějaké dispozice, talent i odvahu, tak u divadla prostě nejsem. Neznám herce, kteří by nabádali své děti, aby daly na herectví. To by byli trochu masochisti,“ komentuje. „A zvlášť oblastní herci,“ uzavírá s úsměvem Daniela Bambasová.

autoři: Radim Bártů , Andrea Poláková
Spustit audio

Související