„I slavní lidé mají strach z toho, jak vypadají.“ Lukáš Kroulík jim pomáhá, aby byli více sami sebou

29. duben 2022

Zcela mimořádné setkání jsme vám nabídli v rozhlasové Návštěvě, na kterou se Romana Joudalová vydala za fotografem, umělcem a poradcem pro osobní styl Lukášem Kroulíkem. Narodil se v Náchodě, vyrostl ve Rtyni v Podkrkonoší a žije a pracuje v Londýně. Mezi jeho klienty patří i příslušníci královské rodiny. 

Lukáš Kroulík je jedním z předních poradců pro osobní styl. Je laureátem ocenění za práci pro britskou kulturu a za charitativní práci, uděleného Jeho královskou Výsostí princem Philipem.

Vystudoval University of the Art v Londýně. Od roku 2002 žije v srdci londýnské vysoké společnosti a uměleckého světa a pomáhá svým klientům, členům královské rodiny, začínajícím hudebníkům, guru globálního managementu, módním podnikatelům a začínajícím debutantům „žít v jejich skutečném prostředí.“

Ve své práci propojuje módní fotografii, psychoterapii a styling. Svou vášeň pro osobní rozkvět vyjadřuje prostřednictvím portrétování, tvorbou osobní značky a kreativních akcí.

Městská Knihovna Náchod - Foto Klub Náchod - Lukáš Kroulík výstava

Lukáš Kroulík navrhl a produkoval některé z nejvýznamnějších londýnských společenských, charitativních a uměleckých akcí, včetně Tunnel of Love British Heart Foundation, módní přehlídky Lancaster House Grace Chen nebo slavných plesů debutantek The London Season.

Podkrkonošské inspirace ve světové tvorbě

Lukáš měl v dětství a mládí měl velké štěstí na úžasné inspirativní osobnosti, které mu nastínily směr. A také dost nadání, píle a odvahy, aby se sám stal vysoce respektovanou osobností ve svém oboru, a to opravdu daleko za hranicemi svého rodného kraje. Na své podkrkonošské kořeny ale nikdy nezapomněl a inspiraci pro svou práci čerpá především z nich.

„Vizážistou a zahradníkem jsem po rtyňském dědovi,“ říká Lukáš Kroulík

Rád vzpomíná na krásné chvíle dětství prožité u prarodičů ve Rtyni v Podkrkonoší a Malých Svatoňovicích. Rtyňský dědeček byl holičem, což tehdy znamenalo vhled do celé šíře osobního „stylingu", jak tomu říkáme dnes. A také byl vášnivým zahradníkem.

Čtěte také

Svého vnuka inspiroval velmi silně, protože se stal nejen odborníkem na vizáž a osobní styl, ale také členem londýnské Královské zahradnické společnosti.

„Vášeň pro styl ve mně kdysi zažehla babička Hana z Malých Svatoňovic. 

Do Malých Svatoňovic jezdíval Lukáš Kroulík za babičkou a dědou Hejnovými. Dnešní světové celebrity, s nimiž pracuje jako poradce pro osobní styl a etiketu, jistě netuší, že tuto vášeň pro styling v něm kdysi zažehla jeho babička Hana. Byla sama výbornou fotografkou, navrhovala a šila šaty nejen pro sebe, ale také pro svou dceru, Lukášovu maminku a mnoho opravdu obdivuhodných modelů z jejího šatníku se dochovalo.

Lukáš Kroulík ve své tvůrčí práci čerpá ze svých  kořenů - s fotografií prarodičů ze Rtyně v Podkrkonoší

Lukáš s otiskem, který v něm babička Hana zanechala, pracuje ve své umělecké práci i dnes.

„Paní Jarmila Hassan Abdel Wahab mě naučila zpěvu a nadhledu.“

Lukáš Kroulík v dětství dojížděl na hodiny zpěvu do Studnice u Náchoda, kde na bývalé „tvrzi žila v závěru svého života prvorepubliková operní diva, mezzosopranistka, učitelka zpěvu, paní Jarmila Hassan Abdel Wahab.

Její strhující životní příběh by vydal na knihu. Procestovala celý svět, hovořila několika jazyky a Lukáše naučila nejen zpěvu, ale také v té době nevšednímu nadhledu. Možná právě paní Jarmila byla osobností, která ho nejvíce inspirovala k pozdějšímu rozhodnutí sebrat odvahu a dobýt svět.

Bratři Lukáš a Jakub Kroulíkovi

Lukáš Kroulík rád na některých tvůrčích akcích spolupracuje se svým bratrem Jakubem. Jakub Kroulík je prvotřídním expertem na hypnózu a také milovníkem magického umění a módy z viktoriánské éry a začátku dvacátého století v Evropě.

Bratři Lukáš a Jakub Kroulíkovi v Malých Svatoňovicích před sochou bratří Čapků

Co považuje Lukáš Kroulík za nejzajímavější na práci s lidmi na jejich osobních obrazech?

„Připadá mi fascinující dozvědět se, jak se lidé vidí, jaké jsou jejich pocity v danou chvíli, jaký je účel úkolu, ať už je to portrét, nový vzhled nebo předváděcí událost. Proč za mnou přicházejí, jaký je jejich vztah k jejich sebeobrazu.

„I ti nejúspěšnější lidé mají strach z toho, jak vypadají, a očekávání, jak by chtěli být vidět. Vím, že jsme uspěli, když si můj klient celý proces užil, když se mnou chce dále spolupracovat, když si uvědomí, že vynikl takový, jaký skutečně je. Mým cílem je pomáhat lidem, aby byli ještě více sami sebou,“ dodává s úsměvem Lukáš Kroulík.

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související