I předškoláci mají právo na informace o sexualitě

17. prosinec 2015

Čtyřletá Andrejka si myslí, že maminka sestřičku přivezla z lesa, Kája je přesvědčen, že ho přinesl čáp, a Alenka tvrdí, že když chce žena miminko, musí sníst semínko. Myslíte si, že malé děti nepotřebují pravdu?

„Sexualita se každého člověka dotýká už od narození, ať se to komu líbí, nebo nelíbí. Pokud by nám někdo nevěřil, mohu se odkázat na mnoho vědeckých dokumentů. Například Světová zdravotnická organizace (WHO) nebo Mezinárodní federace pro plánování rodičovství jednoznačně stanovily, že sexuální výchova má své zastoupení opravdu už od narození,“ říká předsedkyně Společnosti pro plánování rodiny a sexuální výchovu (SPRSV) doc. PaedDr. Miluše Rašková.

Pilíře sexuální výchovy v MŠ nejsou žádnou „výchovou k sexu“. Těžiště je ve vysvětlování otázek reprodukce, seznamování s ženským i mužským tělem a péčí o něj a o varování dětí před možným sexuálním zneužíváním.

I máma + máma a táta + táta = rodina

V současné době se mění v naší společnosti definice rodiny. Homosexuální páry mohou nejen své partnerství oficiálně registrovat, ale také společně vychovávat dítě. Docentka Rašková doporučuje tyto otázky na úrovni mateřských škol s dětmi rozhodně komunikovat. „Je to norma společnosti a děti se s těmito modely rodiny setkávají. Pokud ale paní učitelka informace předá a děti to doma slyší jinak, je to docela problém, protože dítě neví, co je pravda,“ říká Rašková.

Pokud si rodiče nepřejí, aby se jejich dítě ve školce sexuální výchovy účastnilo, mateřská škola, která chce mít s rodinou dobré vztahy, se snaží vycházet vstříc. Je ale často složité dítěti vysvětlit, že něco nemůže slyšet, že teď nemůže být přítomno. „To se ještě dá nějak uhrát v mateřské škole, ale už se to velice těžko uhrává v základní škole, protože dítěti neprospívá selekce. Ostatní děti mu to potom vrátí jako bumerang,“ říká doc. Rašková.

Přemýšlejí o TOM malé děti?

I na tuto otázku odpovídají vědecké průzkumy. Děti ve věku 3–6 let nejvíce zajímá, jak přišly na svět, jak se dostaly mamince do bříška, jak to tam vypadalo, co tam dělaly a jak se pak dostaly ven. To jsou zásadní témata.

„I WHO tvrdí, že dospělí by měli umět dětem na tyto otázky adekvátně odpovědět, což bývá kámen úrazu,“ tvrdí doc. Rašková. Při sexuální výchově je potřeba mít vždy na paměti princip vědeckosti, ale zároveň podat věc tak, aby jí děti rozuměly.

Jak? Dozvíte se v rozhovoru s Doc. PaedDr. Miluší Raškovou, předsedkyní SPRSV.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.