I milovník dobrého jídla Pavel Maurer si na ulici občas koupí škvarkové pagáčky

6. únor 2013
Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Pavel Maurer

Naším dnešním (6. února) hostem byl odborník na dobré jídlo, pořadatel gastronomických akcí a především vydavatel jediného nezávislého průvodce po tuzemských restauracích nazvaného Maurerův výběr Grand Restaurant.

V čase oběda by si ho člověk představil výhradně v luxusní restauraci. Netají se ale tím, že si občas koupí i něco na ulici. „Nedávno jsem si kupoval škvarkové pagáčky, protože jsem na ně dostal strašnou chuť. Dva mi zbyly v sáčku a když jsem přišel domů, vrhla se na ně moje žena.“ Za chůze je ale nejedl. „Nemám to rád. Hrozně mi třeba vadí, když lidé jedí v dopravních prostředcích. Nelíbí se mi, že okolí obtěžují svým jídlem a jeho (ne)vůněmi. Navíc mi to ani nepřipadá moc estetické.“

Milovník jídla, nebo jeho kritik?
Na vizitce Pavla Maurera je vytištěn status: „milovník dobrého jídla“. „Nechal jsem si to tam napsat před lety, kdy mě trošku rozčilovalo, kolik se u nás najednou objevilo ostrých food kritiků. Myslím si, že mnozí z nich o opravdové náplni takového povolání zas až tak moc nevěděli. Gastronomickou ani hotelovou školu nemám, v tom oboru se vzdělávám sám. Připadá mi ale, že je obor gastronomie tak rozsáhlý, že aby o sobě někdo mohl říct, že je food kritikem nebo umí posoudit jídlo, tak kolikrát nestačí být šéfkuchařem. Na tom musíte celý život makat.“

Křidýlko nebo stehýnko?
Není to mýtus. Postava, kterou ztvárnil ve slavném francouzském filmu Louis de Funès v reálném světě opravdu existovala. Byl to Francouz Maurice Edmond Sailland, přezdívaný Curnonsky. Pavel Maurer se rozpovídal o současných tajných inspektorech Michelinu. „Ti lidé skutečně existují. Požadavek na ně je skutečně takový, že musejí mít vzdělání v oboru, ať už nějaký kulinářský institut nebo za sebou musejí mít praxi. Potom se také s úsměvem říká, že jednou z jejich základních vlastností musí být nenápadný vzhled. To je jedna z věcí, která je pro jejich práci důležitá, protože skutečně chodí tajně a představují se až po návštěvě. Povídá se, že za rok navštíví 200 až 300 restaurací po celém světě.“

Pavel Maurer

Grand restaurant 2013
Letošní vydání Maurerova Výběru Grand Restaurant obsahuje více než 800 restaurací v Praze a celé České republice. Poprvé byl vydán před 11 lety a podle autora prý vůbec nemuseli u restauratérů loudit. „Náš projekt je založený na tom, že od restaurací vlastně nic nechceme. Když nějaký podnik řekne, že v publikaci nechce být, nehádáme se s ním a vyškrtneme ho. Principiálně bychom to ale nemuseli dělat. Nejsou nám vůbec nic dlužní, nesmí si u nás objednat reklamu, nic si u nás koupit. Náš vztah je postavený na tom, že je nezávislý. Když někdo přijede do hotelů, většinou tam bývá položen průvodce městem. Bývá tam letáček, na kterém vidíte, jak vám někdo doporučuje čtyři hospody. Všechny tam mají obrovský inzerát, který si koupily. A to je třeba průvodce, která mě nezajímá.“

autor: Pavla Kopřivová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

Karel Klostermann Ze světa lesních samot

Ze světa lesních samot

Koupit

Román klasika české literatury zobrazuje dramatické změny poměrů na česko-bavorském pomezí v posledním čtvrtletí 19. století, kdy ustálený životní řád "světa lesních samot" narušila živelná katastrofa.