„I levnější přístroje prokážou dobrou službu.“ Konkrétní výsledky dTestu sušiček potravin
Sušení potravin je ve srovnání se zavařováním nebo mražením velmi šetrné. Zachovává prakticky celý obsah vitaminu. Časopis dTest nechal odborně posoudit 14 sušiček potravin dostupných na našem trhu.
Sušičky potravin jsou vhodným pomocníkem pro sušení ovoce, zeleniny nebo hub. „Moderní přístroje umožňují sušit i maso nebo květiny, těstoviny, chlebové krutony,“ říká Jana Šulcová z časopisu dTest. Organizace testovala sušičky v cenovém rozpětí 700–1900 Kč.
Nejlepší sušičky dle dTestu
1. Domo (cena asi 1000 Kč, příkon 400 W)
2. Sencor (cena asi 900 Kč, příkon 250 W)
3. Zelmer (cena asi 700 Kč, příkon 520 W)
Nejhlučnější sušička
Guzzanti: 69 dB (měřeno 0,5 m od přístroje)
Co se testovalo?
Test byl zaměřený na dobu sušení, obsluhu, možnosti čištění, hlučnost, ale hlavně na výslednou chuť potravin. I třeba po 24 hodinách. „U některých výrobků se chuť nebo konzistence se po jednom dni změnila.“ Hlučnost je důležitá právě vzhledem k době sušení, aby vás sušička nerušila.
Různé teploty
Z hlediska efektivity by nemělo mít vliv, jestli sušička suší svrchu nebo zespoda. Co se týče postupu a nastavení teplot, měli byste se vždy řídit pokyny výrobce v návodu. „Obecně platí pro bylinky a květiny nižší teploty, pro ovoce, zeleninu a maso teploty vyšší,“ vysvětluje Šulcová.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.