I kysané zelí z obchodu je napěchované zdravím. Jak si ale všelék připravit doma?
Pro naše předky běžná součást jídelníčku, v dnešní moderní době super potravina. Jak vlastně správně připravit kysané zelí?
Historie kysaného zelí přesně zmapována není, velmi pravděpodobně ale o jeho blahodárných účincích na naše tělo věděli už staří Slované. Díky vitamínům, minerálům a laktobacilům a schopnosti detoxikovat organismus se mu odpradávna přezdívalo všelék.
Jak správně kysat?
K přípravě kysaného zelí je nejlepší použít kameninovou nádobu neboli starý dobrý zelák. Pokud ale máte pouze zavařovací sklenice, i ty se dají velmi dobře využít.
„Klasický postup přitom je použít na 10 kg krouhanky 18 dkg soli a vrchovatou lžíci kmínu. Zbytek je už na chuti každého. Přidat je možné křen, jablka, cibuli nebo třeba višňové a vinné listy,“ prozrazuje postup Alice Kouřilová.
Záleží i na soli
Podle Alice Kouřilové záleží nejen na nakrouhané odrůdě, ale také na použité soli. Nejlepší je použít obyčejnou kamennou sůl bez přídatku jódu a fluoru. Doba kvašení se přitom pohybuje okolo šesti týdnů. Kvasí se při pokojové teplotě nebo jen o málo nižší.
Zelí z obchodu?
Mnoho spotřebitelů odmítá kupovat kysané zelí v supermarketech kvůli přídatným látkám. Alice Kouřilová však do problematiky vnáší jasno.
Související
-
Pokud máte oblíbené regionální zelí, je nezbytné jej po...
Hostem byl Václav Beneš z časopisu dTest. V poradně odpovídal na dotazy ohledně výsledků testů kysaného zelí.