I kysané zelí z obchodu je napěchované zdravím. Jak si ale všelék připravit doma?

17. září 2020

Pro naše předky běžná součást jídelníčku, v dnešní moderní době super potravina. Jak vlastně správně připravit kysané zelí?

Historie kysaného zelí přesně zmapována není, velmi pravděpodobně ale o jeho blahodárných účincích na naše tělo věděli už staří Slované. Díky vitamínům, minerálům a laktobacilům a schopnosti detoxikovat organismus se mu odpradávna přezdívalo všelék.

„Původní surovina, ze které se kysané zelí vyrábí, je zelí hlávkové, přičemž rozlišujeme bílé a červené druhy. Ne všechny se však ke kysání hodí,“ říká Alice Kouřilová ze Zelinářské unie Čech a Moravy.

Jak správně kysat?

K přípravě kysaného zelí je nejlepší použít kameninovou nádobu neboli starý dobrý zelák. Pokud ale máte pouze zavařovací sklenice, i ty se dají velmi dobře využít.

Při domácí přípravě kysaného zelí se zpravidla používají jen tři základní suroviny. Kromě zelí je to ještě sůl a kmín.

„Klasický postup přitom je použít na 10 kg krouhanky 18 dkg soli a vrchovatou lžíci kmínu. Zbytek je už na chuti každého. Přidat je možné křen, jablka, cibuli nebo třeba višňové a vinné listy,“ prozrazuje postup Alice Kouřilová.

Záleží i na soli

Podle Alice Kouřilové záleží nejen na nakrouhané odrůdě, ale také na použité soli. Nejlepší je použít obyčejnou kamennou sůl bez přídatku jódu a fluoru. Doba kvašení se přitom pohybuje okolo šesti týdnů. Kvasí se při pokojové teplotě nebo jen o málo nižší.

„Dobré je nekrouhat zelí doma. Pokud totiž zelí nakrouhá pěstitel, budete mít jistotu, že bude nakrouhána odrůda, která je k přípravě kysaného zelí vhodná.“

Zelí z obchodu?

Mnoho spotřebitelů odmítá kupovat kysané zelí v supermarketech kvůli přídatným látkám. Alice Kouřilová však do problematiky vnáší jasno.

„Supermarkety trvají na tom, aby zelí mělo záruku. A protože je zelí živý materiál a kvasí, je potřeba během trvanlivosti kvasný proces zastavit. Jinak by pytlíky vybuchly.“

Těchto látek je navíc v zelí minimum. Ani rozbory kysaného zelí, které je balené a prodává se v obchodech, většinou tyto přidané látky neodhalily. „Poctivý výrobce je však uvést musí.“

Spustit audio

Související