I křivé obvinění ze spolupráce s StB mělo v mém životě význam, říká režisér Arnošt Goldflam

22. září 2016

Při příležitosti 70. narozenin Arnošta Goldflama Český rozhlas Plus do svého studia pozval právě tohoto režiséra, dramatika, spisovatele, herce a pedagoga. „Je mně milé všechno to střídat,“ říká k výčtu svých činností a profesí host, který je spojený s brněnskou kulturní scénou.

„Do Prahy jsem z Brna neodešel, já jsem se sem postupně přelil,“ odpovídá Goldflam na otázku moderátora, zda mu nedělalo obtíže sžít se s Prahou po desítkách let života v jihomoravské metropoli.


Su Brňák pořád. Poněvadž když jsem tam prožil 54 let, těžko se toho člověk zbaví. Teď su Pražák, ale toho zdroje, odkud jsem přišel, kde jsem prožil tolik zážitků, dětství, profesní život, dospívání a lásky, to všechno bylo v Brně.Arnošt Goldflam

Je se světem okolo sebe, společenskou situácí a s politikou spokojen? „Mně štve všechno. Mám nespokojenou povahu. Na všechno kolem sebe nadávám. Otevřu noviny a nadávám, jedu městskou dopravou – jede to jinam – zase nadávám... Nejvíc problémů mám ale sám se sebou. Sebe taky nemám moc rád,“ říká s nadhledem Goldflam. Dodává, že chuť kriticky glosovat společnost v roli novináře nemá. „Je to takový hrnečku, vař. Člověk by glosoval a glosoval a efekt toho je tak malý, tak neviditelný, že bych na to neměl žaludek a ani nervy.“


Arnošt Goldflam je český divadelní režisér, dramatik, spisovatel, herec a pedagog. Narodil se 22. září 1946 v Brně do rodiny židovského původu. Dva semestry studoval medicínu, poté pracoval jako slévač či rozpočtář. Na brněnské Divadelní fakultě JAMU, kde nyní také působí sám jako pedagog (roku 2007 byl jmenován profesorem), vystudoval herectví. Po studiu účinkoval v brněnských divadlech Večerní Brno, Divadlo X a Divadlo Husa na provázku. Patřil v té době k mladé brněnské bohémě,nezávislé avantgardní umělecké stupině. Od roku 1978 do roku 1993 působil v HaDivadle. Výraznější filmové role získal v komedii Dědictví aneb Kurvahošigutntag, pohádce Lotrando a Zubejda nebo v seriálu Proč bychom se netopili. Je autorem nejméně 80 her a dramatizací. V současné době působí jako režisér v divadlech po celé České republice, píše divadelní hry. Je podruhé ženatý, současná manželka Arnošta Goldflama je výtvarnice a scénografka Petra Goldflamová-Štětinová. Kvůli dvěma dětem z druhého manželství začal psát dětskou literaturu.

Všechno mělo svůj význam

Goldflam se ocitl na seznamu spolupracovníků StB v době 70. let. Archiváři doposud ale uvádějí, že obvinění ze spolupráce s komunistickou garniturou není podložené žádnými fakty. „Přestože se našel jeden jediný úryvek ve spisu mého kamaráda, redaktora hlasu Ameriky, kde stálo, že jsem nespolehlivý člověk a kamarádím se s nespolehlivými živly, mnozí lidé si to myslí. A také mnohé jsem s tím zažil. Někdo si to bude myslet pořád. Na druhé straně mnozí ví, že jsem byl v divadle, které bylo rušené, pronásledované a kde jsem uváděl vlastní texty a byl jsem kvůli tomu volaný na výslechy,“ říká.

O vymazání svého jména ze seznamů se Arnošt Goldflam nesoudil: „Skoro každý ten výmaz vyhraje, ale všem je to takzvaně prd platné. Nevzpomínám na nic nerad, ba dokonce ani na tuto aféru. To, čím jsem si prošel, mě naučilo pokoře. Nenechal jsem se díky tomu potom zlákat, například k politice,“ vysvětluje.

Rád se dívám dopředu

Jubilant se těší na práce, které ho čekají a víc než minulost ho zajímá to budoucí. „Dopsal jsem hru, kterou u mě objednalo liberecké Divadlo F. X. Šaldy. Jmenuje se Achich. Tu budu od října také režírovat,“ uvádí Goldflam své plány do blízké budoucnosti. „Dále bych měl v Brně v Divadle Bolka Polívky režírovat svou původní hru, kterou jsem napsal z šedesáti procent v brněnštině, ta se jmenuje Hrůza v Brně,“ dodává.

autor: bum
Spustit audio