I dítě s diabetem může plavat. Pozor ale na hypoglykémii

28. červenec 2012

Pro lidi s diabetem je pohyb blahodárný. Nezbytné je ale hlídat hladinu krevního cukru. Kdyby u dítěte nastala hypoglykémie například ve vodě, mohlo by to mít až fatální následky.

S diabetem prvního a druhého typu se v České republice léčí na 800 tisíc lidí včetně dětí. Pohyb a aktivní způsob života je rada, kterou diabetologové dávají prakticky všem. „Dobrá fyzická kondice je zárukou, že diabetikovo tělo dokáže lépe reagovat na dávky inzulinu a udržovat hladinu glukózy,“ říká diabetoložka Kateřina Štechová z UK 2. LF a FN v Motole a dodává: „Lidé s diabetem by tak měli na aktivní životní styl dbát ještě více než zdraví jedinci.“

Pohyb má však zásadní vliv na hladinu krevního cukru neboli glykémie
Dětem, které se navíc hýbou mnohem víc a nárazověji než dospělí, hrozí poměrně snadno riziko hypoglykémie (nízká hladina krevního cukru). „Během fyzické aktivity glykémie klesá a je proto potřeba s tím počítat a upravovat dávky inzulinu a doplňovat cukry. Když by například hypoglykémie zastihla děcko v hluboké vodě, mohlo by to špatně dopadnout,“ upozorňuje doktorka Štechová.
I dítě s diabetem si může užívat vodních radovánek, důležité ale je glykémii změřit před vstupem do vody i po skončení koupání a ujistit se, že její hodnota je v normě. Diabetik by si navíc měl vzít před sportem 20-40 gramůsacharidů, aby doplnil energii a mít s sebou dostatek sladkostí pro celý pobyt u vody. „Pro děti, které se těší k vodě a už se vidí ve vlnách, je měření glykémie nepříjemné zdržování, ale rodiče by situaci určitě neměli podceňovat a snažit se rizika děcku vysvětlit.

Diabetes - ilustrační foto

Plavání je sport dostupný i pro děti, které používají inzulínovou pumpu
Platí pro ně stejný postup jako pro diabetiky, kteří používají inzulinová pera. „Vedle toho si musí ale ještě pumpu odpojit. To je možné t maximálně na 2 hodiny. Náplast, která fixuje zavedenou kanylu, zůstane na místě, stačí odpojit katetr (hadičku) a spolu s inzulinovou pumpou ji uložit na místo, kde nebude hrozit její namočení a pumpa bude v bezpečí,“ radí doktorka Štechová. Infuznímu setu, který zůstává zaveden podkožně v těle, voda nevadí (a vstup, kterým proudí inzulín se po dobu odpojení, uzavře speciálním okluzorem) a po skončení plavání je možné do něj katetr s pumpou znovu napojit.

Dodrží-li rodiče u svého dítěte tento postup, čeká rodinu příjemný den u vody. „S vědomím správné glykémie se rodiče nemusí stresovat, ale mohou děcko klidně nechat řádit ve vodě a užívat sluníčka,“ uzavírá doktorka Štechová.

autor: Jarmila Paličková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.