I díky kostelu se skleněnou střechou míří do Neratova v Orlických horách desetitisíce turistů ročně

13. červenec 2020

Velmi rychle se z pandemie koronaviru vzpamatovávají v Neratově v Orlických horách. Malebná víska na hranicích s Polskem je dnes především díky kostelu se skleněnou střechou vyhledávaným poutním místem, turisty ale láká i pivovar a hospoda.

Vše vzniklo díky Sdružení Neratov a hlavně faráři Josefu Suchárovi. Za posledních 30 let proměnil vysídlenou sudetskou obec v místo, kde to žije. A jak se přesvědčil reportér Ondřej Vaňura, platí to i po několikaměsíčním útlumu.

Čtěte také

Cestu si do malé vísky lidé našli i velmi rychle po pandemii koronaviru. Místní tak věří, že doženou několikaměsíční ztráty a sezóna nakonec bude úspěšná.

Zvony, tak jako tady v Neratově každé ráno, svolávají lidi na modlitbu do Kostela Nanebevzetí Panny Marie.

Dominantou svatostánku původně ve stylu sicilského baroka, z kterého zbyly po Sametové revoluci jen ruiny, je dnes střecha se skleněným křížem. Skrze něj vidíte na nebe. Možná i díky tomu je kostel tak populární.

Do Neratova v Orlických horách míří desetitisíce turistů ročně

„Myslím si, že to je jedna z těch krásných zdejších věcí. Po uvolnění hygienických opatření začali lidé opět velmi rychle do Neratova jezdit a vrátili se," říká farář Josef Suchár k situaci po pandemii koronaviru.

Čtěte také

Neratov byl před 30 lety téměř úplně opuštěný, teď v něm kromě kostela najdete i věci světské, jako třeba hospodu nebo pivovar. Většinou tu v rámci chráněných dílen pracují mentálně a zdravotně postižení lidé. Dvacet z nich tady pak v chráněném bydlení i žije. I proto uplynulé měsíce nebyly jednoduché.

„Jsme hodně závislí na příchodu návštěvníků. Hospoda, ubytovací služby, to vše bylo zavřeno. Chráněné dílny, které jsme měli, tak tam se práce přesunula do šití roušek. Dokonce se teď šijí i nějaké věci pro záchrannou službu.

V pivovaru pracuje David, který v Neratově žije v chráněném bydlení

Sdružení Neratov hodně pomohl i zdejší pivovar, který vaří lahodný mok s názvem Prorok.

Pan David žije v chráněném bydlení v Neratově a současně také pracuje ve zdejším pivovaru. Denně zde uvaří tisíc litrů piva.

Čtěte také

Pivovar stojí jen pár metrů od Divoké Orlice. Přes ní vede loni otevřený dřevěný most do Polska. I ten je důkazem, že se Sdružení Neratov neustále snaží obec rozvíjet, slouží k tomu i veškeré tržby.

„Samozřejmě se teď přes letní měsíce snažíme dohnat některé ztráty, které vznikly od března do června," vysvětluje za sdružení Antonín Nekvinda.

Věří ale, že to nejhorší mají neratovští za sebou. Utvrzuje ho v tom i aktuální návštěvnost.
„Od 1. července nastal takový skok, jak začaly prázdniny. Lidé asi zůstávají víc v České republice a objevují se už zase i turisté z Polska. Vrací se a tím nás také podporují."

Do Neratova v Orlických horách i díky kostelu se skleněnou střechou míří desetitisíce turistů ročně - farář Josef Suchár

Loni si do Neratova v Orlických horách našlo cestu 40 tisíc lidí. Letos to nakonec možná bude i víc. Paradoxně se tak místní připravují na to, jak nápor návštěvníků co nejlépe zvládnout.

autoři: Ondřej Vaňura , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.