Hudba k poctě sv. Václava

3. květen 2010

V těchto dnech natáčí rozhlasoví symfonikové v prostorách Studia A na Kavčích horách původní hudbu Oskara Nedbala a Jaroslava Křičky k filmu Svatý Václav. Děje se tak v rámci společného projektu ke Svatováclavským slavnostem, na němž se podílejí Vydavatelství a nakladatelství Českého rozhlasu, Česká televize, Národní filmový archiv a Úřad vlády ČR.

Více nám prozradil dirigent Jan Kučera:

„Od 4. do 7. května probíhá natáčení, a to přímo na obraz, starou metodou, takřka se stopkami v ruce. Němý velkofilm režiséra Kolára z roku 1929 Svatý Václav následně vyjde na DVD právě s nově nahranou filmovou hudbou. Je skvělá. Při uvedení ve 20. letech ji orchestr hrál živě, přímo během promítání. Dnes ji nikdo nezná a přitom je jedinečná.

Na svou dobu bezkonkurenčně nejdražší film se Zdeňkem Štěpánkem v titulní roli tenkrát u publika propadl kvůli nástupu filmu zvukového. Ujal jsem se rekonstrukce a úprav partitur, které se dochovaly ve velmi zmatečném stavu a které se nově vydají.

28. září se potom celý film promítne v Rudolfinu, opět na živo, tentokrát s doprovázejícím SOČRem. Je to 100 minut nepřetržité hudby, opravdu monumentální pocta českému knížeti. Protože zbožňuji staré české filmy, je pro mě práce na tomto projektu skutečnou radostí.“

Spustit audio

CD SOČRu v e-shopu