Hrozila mu amputace. Záchranáři se nevzdali a vzácného orla zachránili. Teď hnízdí v Německu

12. únor 2024

Za poslední rok přijaly záchranné stanice do péče přes 30 zraněných orlů mořských. Co je ohrožuje? A jak dopadl orlí samec, kterému hrozila amputace? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Hostem zvířecího Klubu Rádia Junior byl Luboš Vaněk ze Záchranné stanice pro zraněné živočichy Huslík. S moderátorkou a zvířecí agentkou Veronikou Hájkovou navštívili říši orlů mořských, kteří jsou v České republice vzácnými a chráněnými ptáky.

Elektřina, vlak i otravy

V České republice se vyskytují 4 druhy orlů: orel skalní, královský a křiklavý, kteří v přírodě nejsou běžně k vidění, a orel mořský, který se u nás začal hojně rozmnožovat. A jedná se právě o tento druh, který se kvůli působení člověka dostává čím dál častěji do záchranných stanic.

Orel skalní

Na vině bývají zásahy elektrickým proudem, ale i otravy. „Spoustě lidí připadá, že jim zvířata ujídají jejich potravu a kladou otrávené nástrahy na lišky a kuny. Neuvědomují si ale, že i tenhle pták na ty újedě (myslivecké označení pro návnadu) lítá a snaží se tam přiživit,” varuje Luboš.

Dalším častým problémem je i střet s autem nebo vlakem. „Vlak totiž srazí na kolejišti třeba srnu nebo divoké prase, to tam zůstane a ten orel tam přiletí, začíná se na tom přiživivat, a pak může dojít ke srážce s vlakem, což je pro něj fatální zranění,” popisuje odborník. U silnice na poli nebo v příkopu může mít orel svoje loviště, proto by s tím měli řidiči počítat a jezdit v určitých místech opatrně.

Orel křiklavý

Hlavně to nevzdávat

Orli poté často končí na záchranných stanicích, kde se jim lidé jako Luboš Vaněk snaží pomáhat. A to se jim daří. „Byl to orlí samec, který měl obrovský zánět zápěstí, a pan doktor nám řekl, že to vypadá na amputaci (odstranění části těla). Tvrdě jsme stáli za tím, abychom toho ptáka uzdravili,” vzpomíná.

Ačkoliv byla léčba složitá a dlouhá, proběhla úspěšně. Končetinu ptákovi zachránili a vypustili ho do volné přírody. „Po tři čtvrtě roce jsme dostali zpětné hlášení až z Německa, že pták tam úspěšně zahnízdil, takže to jsou vždy takové krásné případy a pro nás to je takové poděkování za tu naši činnost.”

Pokud vás zajímá, kterým dalším zvířatům Záchranná stanice Huslík pomáhá, poslechněte si Klub Rádia Junior.

Ředitel záchranné stanice Huslík Luboš Vaňek

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Veronika Hájková , bva , kpe
Spustit audio

Související