Hrdinové z barikád. Nový 12dílný dokumentární cyklus Dvojky k 70. výročí konce 2. světové války

7. duben 2015

Zborov? Dukla? Boje na pražských barikádách jsou v moderních českých dějinách absolutně největším bojovým vystoupením Čechů za svobodu a národní nezávislost na jejich vlastním území.

Minulé století poznamenalo Evropu dvěma světovými válkami. Šlo v nich i o českou nezávislost a národní svobodu. V té druhé válce dokonce o holou existenci národa.

Boje jsou ale prakticky vždy spojené s místy naší zemi většinou vzdálenými. Zborov, Bachmač, Doss´Alto, Terron, Sokolovo, Tobrúk, nebe nad Londýnem, Kyjev, Žaškov, Bílá Cerkev, Dunkerque, Dukla... Praha a její barikády v květnu 1945 jsou výraznou výjimkou.

Dvojka připravila 12dílný dokumentární cyklus Hrdinové z barikád mapující hrdiny tohoto (občas úmyslně zapomínaného) období druhé světové války. Navazuje tak na posluchačsky úspěšný cyklus Příběhy 1. světové války z loňského roku.


Hrdinové z barikád – středa od 18:30
Okouzlení slovem – nově neděle od 14:30.

V pořadu zaznívají autentická vysílání z Londýna z roku 1945 anebo revoluční vysílání Československého rozhlasu z května 1945. Využívají se i dopisy posluchačů, kteří před 10 lety reagovali na rozhlasovou výzvu a popsali své autentické vzpomínky na konec války v roce 1945.

Poslouchejte každou středu od 18:30 na Dvojce. Od 8. dubna 2015.

autor: Martin Čáp
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.