Hrdina Pražského povstání Zdeněk Mančal pro mě byl v dětství něco jako Old Shatterhand, usmívá se režisér Petr Mančal

5. květen 2022

Rozhlasový hlasatel Zdeněk Mančal zahájil 5. května 1945 Pražské povstání. „Jsme jeden vrh. To znamená, že jsme z rodu Mančalů, kteří byli od 16. století mlynářskou rodinou a původně přišli snad z Francie či Španělska,“ vysvětluje rozhlasový a divadelní režisér Petr Mančal svůj příbuzenský vztah. Proč je pro něj samotného důležitá svoboda? Jsou rozhlas a divadlo blízké obory? V čem? Co pro něj znamená rozhlasová práce? Poslechněte si v audiu.

O Zdeňku Mančalovi se dozvěděl už jako dítě. Stal se jedním z jeho prvních hrdinů. „Pro mě byl hrdinou už od dětství jako třeba Old Shatterhand, Mirek Dušín nebo později letec František Fajtl,“ ujišťuje Petr Mančal.

Jak to bylo tenkrát

„Nacisté si v té době velice hlídali, kdo bude vysílat a 4. května obsadili svými lidmi vstupní místa do rozhlasu, vysílače a veškerá technická zařízení. A to proto, že si byli jisti, že něco vypukne. Zdeněk Mančal v rozhlasu ze 4. na 5. května přespal, aby mohl hned ráno nastoupit do služby a ohlásit Pražské povstání,“ vypráví Petr Mančal.

Hlasatel Zdeněk Mančal

„Šel do rizika, protože 5. května sem vběhlo kolem 70 esesmanů a hledalo Zdeňka Mančala a celý personál, který obsluhoval vysílání, aby je mohli zlikvidovat. Běhali po budově, ale nenašli je. On tam byl schovaný za okénkem ve studiu, a když viděl nacisty přicházet, tak zatáhl záclonku, aby nebyl vidět.“

Po svržení tzv. vzdušného torpéda na rozhlasovou budovu se vysílání muselo přemístit k Husovu sboru na Vinohradech. „Tam je Zdeněk Mančal uložený v kolumbáriu, jakožto člen Církve československé husitské. Naproti sboru i bydlel, takže to má všechno souvislost,“ uzavírá Petr Mančal.

Pražské povstání (1945). Hlasatel Zdeněk Mančal
autoři: Petr Mančal , Tereza Kostková , eh
Spustit audio

Související