Hrát ve školním symfonickém orchestru je pro žáky Základní umělecké školy vrcholná meta

26. květen 2017

Mnoho z nás chodilo v dětství do základní umělecké školy, dříve známé jako Lidová škola umění a brali jsme to jako samozřejmost. Pravda ale je, že český systém uměleckého vzdělávání je ve světě ojedinělý. Tak proč neukázat, co dokáže děti naučit. A rovnou třeba na náměstích. 30. května 2017 se žáci základních uměleckých škol v celé republice představí v rámci akce ZUŠ Open.

V posledních dnech před přehlídkou ZUŠ Open to posledními přípravami a zkouškami jen vře i v jihlavské škole. Akce se účastní všechny čtyři obory: Hudební, taneční, literárně-dramatický i uděláme takovou operní ochutnávku výtvarný. Každý má v programu své místo. Velký koncert připravuje i školní symfonický orchestr. „Uděláme takovou operní ochutnávku,“ slibuje dirigent orchestru Jan Nosek. Říká, že program připravují společně se Smíšením pěveckým sborem Melodie pod vedením sbormistra Pavla Saláka.

Pro koncert na náměstí bude mít orchestr padesát členů

Pro vystoupení na ZUŠ Open bude mít symfonický orchestr asi padesát členů. „V tom orchestru hrají především žáci naší školy společně s kantory příslušných nástrojů, plus, což rád vidím, že se k nám vrací naši bývalí žáci,“ říká dirigent Jan Nosek.

ZUŠ Jihlava, orchestr

Snili jsme o tom, že jednou budeme hrát v orchestru i my

Členství ve školním symfonickém orchestru je pro žáky školy nejvyšší metou. „Bylo to něco, na co jsme jako malý děti jen zbožně koukaly a říkaly jsme si: Jé, kéž tam někdy budeme hrát i my,“ říká violoncellistka Šárka Kaňkovská. Sama se nejvíc těší, až bude na koncertu hrát předehru k Orfeovi z podsvětí. Má ji moc ráda. Studuje teď na gymnáziu a chce se stát lékařkou. V žádném případě to ale neznamená, že na hudbu zanevře. Stejně jako mladý houslista Petr Kolář. „Moji oba rodiče jsou hudebníci. Oba zpívají i hrají. Taťka na fagot a mamka na housle, takže i mě dali na housle,“ vzpomíná na své muzikantské začátky.

ZUŠ Jihlava, orchestr

Člen orchestru musí zvládnout martyrium zkoušek

„V našem orchestru může hrát každý, kdo má chuť podstoupit to martyrium těch zkoušek, ale samozřejmě musí splnit požadavky, protože my hrajeme docela náročnou hudbu,“ říká Jan Nosek s tím, že člen orchestru by za sebou měl mít alespoň pět let studia hry na nástroj. „Aspoň elementární part musí zvládnout, aby byl přínosem pro ten orchestr,“ dodává.

Spustit audio