Hradečtí strážníci preventivně kontrolují chatové oblasti. Chtějí zabránit krádežím

27. listopad 2017 12:25

Hradečtí strážníci, ale i policisté, na podzim kontrolují chatové oblasti. Chatařům například radí, jak chatu správně zabezpečit. Doporučují - vzájemně si pomáhat se sousedy, kontrolovat okna a dveře, nebo se jezdit na chatu pravidelně podívat. 

Jednu z chatových osad mezi Novým Hradcem a Roudničkou jsme si prošli se strážníkem Lukášem Prokešem. „Na první pohled zkontrolujeme okenice, dveře, jestli není někde něco vypáčeného. Prohlédneme, zda jsou dveře zabezpečeny zámkem. To už je na majiteli, kolik do toho investuje."

„Děláme namátkové kontroly, před den i v noci. To vánoční období je prostě takové víc žádanější. Ale pokud je pozemek oplocený a zabezpečený, tak tam nemůžeme vstoupit a koukáme jen z dálky. Zkontrolujeme to, ale nevstupujeme na pozemek," vysvětluje Lukáš Prošek.

Většina majitelů rekreační objekty na zimu opouští. Právě proto se strážníci dívají, jestli jsou chyty zavřené, jestli mají v pořádku okna a zámky.

Policisté preventivně kontrolují chatoviště

Policisté prochází především samoty a odloučené osady. Doporučují z osad odvézt cennosti, zatahovat závěsy a nenechávat v okolí chaty žádné nářadí umožňující zlodějům snadno se dostat dovnitř.

Více k možnostem elektronické prevence za státní policii říká Ondřej Moravčík: „Lze například využít sledovacích zařízení v tabletech, různých sledovacích zařízení, které se nainstalují do chaty. Výhoda je v tom, že pokud toto zařízení zjistí nějaký pohyb v objektu, tak okamžitě dává zprávu na vybrané telefonní číslo. A majitel chaty má o tom ihned informaci."

V loňském roce bylo v celém Královéhradeckém kraji vykradeno podle statistik 217 chat, celková škoda dosáhla 3 miliony korun. Nejhorší situace je na Trutnovsku a Náchodsku. Následuje Jičínsko a Rychnovsko. Nejméně případů je pak na Hradecku.

autoři: Vendula Brdičková , baj
Spustit audio

Související