Hradecký azylový dům pro matky s dětmi není smutné místo. Naopak, je to prostor podpory a naděje

16. červen 2022

Domov pro matky s dětmi v Hradci Králové letos slaví 20 let. Dočasné útočiště tam za ta léta našlo téměř 2000 klientů. Už od samého začátku je vedoucí tohoto azylového zařízení Zdeňka Koutníková. A na návštěvu k ní se s mikrofonem vydala Romana Joudalová.

Čtěte také

Že hradecký azylový dům pro rodiče s dětmi bude vyhledávanou sociální službou, bylo jasné hned při jeho zrodu. A byl to správný odhad, protože kapacita zařízení, které poskytuje matkám, případně otcům s dětmi pomoc ubytováním, je stále většinou naplněná.

Provoz Domova pro matky s dětmi na Pouchově v Hradci Králové byl zahájen 19. března 2002. Na pozici vedoucí tehdy nastoupila, a je jí dodnes, paní Zdeňka Koutníková. Za ta léta s klienty sdílela mnoho nelehkých životních údělů a tím více se snaží, aby rodiče s dětmi v azylovém zařízení nacházeli nejen domov, ale také lidskost, porozumění, bezpečí, důstojnost a pomoc. A aby se většině z nich podařilo vykročit do nového života šťastnějším směrem.

Barevný prostor naplněný pochopením, podporou a nadějí

Před 20 lety stál v Hradci Králové na Pouchově nový prázdný dům. Ujala se ho hradecká oblastní charita a její pracovníci mu postupně vdechli nový život.

Návštěva u Zdeňky Koutníkové - vedoucí Domova pro matky s dětmi v Hradci Králové

Bylo potřeba shánět peníze na vybavení, nový nábytek, postele a další inventář potřebný k provozu azylového zařízení pro osamělé rodiče s dětmi. V průběhu času se interiér stále obnovuje a dovybavuje.

Nejsme „hotel“. Připravujeme rodiče a jejich děti na samostatný život

Domov pro matky s dětmi v Hradci Králové pomáhá zejména matkám nebo otcům s dětmi, kteří se nacházejí v nepříznivé sociální situaci spojené se ztrátou bydlení.

Čtěte také

Osamělým rodičům s dětmi poskytuje dočasné ubytování v bezpečném prostředí, které mnozí ve svém životě nikdy nepoznali. Nezbytné je také základní sociální poradenství, rozvoj schopností a dovedností důležitých pro běžný život.

Zdaleka tu tedy nejde jen o „střechu nad hlavou“, ale stejně důležitá je citlivá a dlouhodobá práce s klienty, aby byli v budoucnu schopni začít se svými dětmi nový a samostatný život.

„Radostí je, když se bývalí klienti vracejí, aby s námi sdíleli své životní úspěchy,“ říká Zdeňka Koutníková

Cílem této sociální služby, ale i smyslem charitní práce, společného úsilí lidí, kteří pracují pod vedením Zdeňky Koutníkové v azylovém Domově pro osamělé matky, ale i otce s dětmi v Hradci Králové, je nová naděje a inspirace pro další rodiče, kteří se „na nový život“ se svými dětmi připravují.

A největší radostí Zdeňky Koutníkové jsou chvíle, kdy se klientům podaří samostatně pokračovat v běžném životě. A když se do azylového domu vrací jen proto, aby sdíleli své postupné úspěchy. A to se podaří 90 procentům z nich.

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související