Hradecké hudební fórum 7. listopadu

26. říjen 2012

Už od roku 2005 probíhá v Hradci Králové festival, který se zaměřuje na současnou vážnou orchestrální hudbu. SOČR letos vystoupí společně s violoncellistou Jiřím Bártou a dirigentem Andreasem Sebastianem Weiserem na závěrečném koncertu. Proběhne 7. listopadu od 20 hodin v Sále Filharmonie Hradec Králové a nabídne příležitost k seznámení s hudební kulturou, o níž máme zanedbatelné povědomí. Zazní totiž díla Pēterisa Vaskse.

Lotyšský hudební skladatel (nar. 1946) pochází z rodiny baptistického duchovního. Vystudoval hru na kontrabas, jedenáct let působil v několika lotyšských symfonických a komorních orchestrech. Teprve po absolvování vojenské služby směl (jako perzekvovaný syn faráře) docházet na hodiny skladby na Lotyšské hudební akademii.

Blízká je mu tvorba autorů, jako jsou Witold Lutosławsky, Krzystof Penderecki nebo Henryk Górecki. Soudobé kompoziční techniky spojuje s prvky lotyšského folkloru. Také ve své tvorbě akcentuje lásku k přírodě a snahu o její ochranu. Pēteris Vasks komponuje pro nejuznávanější světové interprety, mj. pro Kronos Quartet, Gidona Kremera či Hilliard Ensemble. Festivalu Hradecké hudební fórum přislíbil osobní účast.

Program:
Pēteris Vasks
Canto di forza pro 12 violoncell (2005)
Violoncellový koncert (1994)
Symfonie č. 2 (1999)

Symfonický orchestr Českého rozhlasu
Sólista: Jiří Bárta, violoncello
Dirigent: Andreas Sebastian Weiser

Spustit audio

CD SOČRu v e-shopu