Hradecká katedrála sv. Ducha má zpátky dvě kamenné věžičky, repliky gotických pískovcových fiál

4. září 2020

Repliky dvou ze čtyř gotických pískovcových fiál mohou kolemjdoucí obdivovat nad průčelím katedrály sv. Ducha na Velkém náměstí v Hradci Králové. Poznají je snadno: chybí jim věkovitá patina. Co ale určitě nepostrádají, to je důkladné a pečlivé provedení z kvalitního pískovce. 

Čtyři ozdobné kamenné věžičky (fiály) chyběly na střeše nad hlavním vstupem do katedrály od podzimu roku 2017, kdy vichřice jednu z nich shodila dolů. Zevrubná kontrola pak ukázala závažná poškození i u zbývajících tří fiál.

Čtěte také

Katedrála je na seznamu památkové péče, jakékoliv zásahy tak mohou provádět pouze lidé, kteří mají náležité osvědčení z ministerstva kultury.

Po výběrovém řízení tak repliky fiál, z nichž větší měří přes pět metrů a menší přes čtyři metry, vytvořili v ateliéru v Lužanech u Jičína restaurátoři sochař Ondřej Špás a kameník Ondřej Sklenář.

Zhotovení obou replik stálo bezmála jeden milion korun. Kopii velké fiály zaplatila pojišťovna, na malou přispěl Magistrát města Hradce Králové, krajský úřad a podílí se i děkanství.

Repliky dvou ze čtyř gotických pískovcových fiál se vrátily na katedrálu sv. Ducha v Hradci Králové

Duchovní správce děkanství František Hladký upozornil, že zbývající dvě ozdobné věžičky se nejspíš na střechu katedrály vrátí v příštím roce.

Čtěte také

Připomněl, že s památkáři předem konzultovali, jak pískovcový povrch replik upravit. Nakonec se domluvili, že zachovají přírodní ráz pískovce, aby se na něm čas projevoval postupně.

Vyzvednutí nových věžiček na střechu katedrály nebylo podle děkana až tak náročné: restaurátoři měli totiž všechno předem dobře připravené. Bez lešení a bez jeřábu, který u dominanty krajského města budil pozornost veřejnosti, by se tato událost samozřejmě neobešla.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka