Hrad Velhartice má na své kouzlo certifikát

6. září 2007

Hrad Velhartice se pyšní titulem Nejkrásnější místo západních Čech. Rozhodli o tom návštěvníci regionálních památek z různých koutů Česka i ze zahraničí. Přitom jej turisté začali objevovat teprve před nedávnem. Krása hradu, architektura zasazená do pošumavské přírody a romantická atmosféra prý člověka okouzlí. Nyní má velhartický hrad na své kouzlo i certifikát.

Obdiv budí už samotná architektura hradu, unikátního souboru středověké předsunuté obranné věže propojené vysokým kamenným mostem s tzv. Rajským palácem. Podle slov správce památky Petra Mejstříka, most je zároveň středoevropským unikátem. Jde o středověkou součást opevnění, kdy most propojoval obytně-obrannou věž donjonového typu se samotným hradem. Most byl zřejmě zastřešen a opatřen střílnami. Z obou věží na něj byly spouštěny ještě mostky padací, aby v případě dobytí některé z částí hradu byl nepříteli znemožněn či znesnadněn další postup. To vše je zarámováno přírodou, vysokým magicky vyhlížejícím kopcem Borek ze strany jedné, modřínovým hájem vysázeným okolo hradu místním okrašlovacím spolkem na straně druhé.

Velhartice - hrad

Do vnitřního hradu byla vetknuta mladší stavba ranně barokního zámku udržujícího ve svém vzhledu celou řadu renesančních tvaroslovných forem, například v podobě arkád přes obě zámecká patra. Správce hradu doplnil, že toto křídlo nechal pro své potřeby vystavět válečný dobrodruh z časů třicetileté války Martin de Hoeff Huerta. Je zakončeno gotickým jižním palácem s romanticky vyhlížející válcovou věží se špičatou stříškou. Z vyhlídky pod věží se otevírá nádherný pohled do údolí říčky se dvěma jmény: Ostružná i Pstružná. Nejen podle názvu byla vždy bohatá na ryby . Přilákala do Velhartic i herce, spisovatele a také vášnivého rybáře Jana Wericha, který si u řeky nedaleko hradní ostrožny postavil svoji chatu.

Hrad Velhartice samozřejmě souvisí i s pány z Velhartic, kteří byli ve službách "Otce vlasti" Karla IV. Petr Mejstřík je přesvědčen, že Velhartice mají svůj neskonalý půvab v každé roční době - v jarní a letní zeleni, v pestrých barvách podzimu i v bělobě zimy. Potvrdil také, že návštěvníci, kteří sem jednou zavítají se obvykle vracejí. Svůj půvab nabízejí hrad se zámkem i nyní v babím létě a pro zájemce jsou připraveny prohlídky dvou okruhů pod vedením průvodců.

Velhartice
autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio