Houbové krupeto si zamilují fanoušci české kuchyně. Patří mezi ně i Ludmila Molínová

Česká kuchyně má stále co říct a dokáže překvapit. Přesvědčí vás o tom šéfkuchařka pražské restaurace Fresh Salut Michaela Zemanová, která připravila houbové krupeto se zeleninou, roketou a hoblinkami vyzrálého sýra. Recept nadchnul moderátory Naďu Konvalinkovou a Patrika Rozehnala i herečku a vrchní ochutnávačku Ludmilu Molínovou.

Houbové krupeto

menší kroupy
1 mrkev
¼ celeru
1-2 šalotky
50 g másla
sýr
hladkolistá petržel
voda
sůl
pepř
olivový olej
roketa
100 g hub (sušené nebo mražené)
¾ l vývaru (zeleninový, kuřecí) nebo voda

Postup:

Mražené houby vložte na plech s pečícím papírem, osolte, opepřete, zakápněte olivovým olejem a pečte v rozehřáté troubě na 180 stupňů po dobu 10 minut. Houby zezlátnou a pustí vodu.

Na rozpálenou pánev s olejem nasypte najemno nakrájenou šalotku nebo cibuli, na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu a restujte do sklovata

Pokud použijete sušené houby, před další úpravou je namočte ve vodě. V troubě se posléze nepečou.

Na rozpálenou pánev s olejem nasypte najemno nakrájenou šalotku nebo cibuli, na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu a restujte do sklovata.

Následně přidejte předvařené kroupy (do osolené vroucí vody nasypte kroupy a vařte na skus přibližně 20 minut), které nechte zhnědnout. Poté přidejte připravené houby a přilijte vývar nebo vodu. Na úplný závěr krupeto zjemněte máslem. Před podáváním přidejte nasekanou petrželku. Výsledná konzistence by měla být krémová jako u italského rizota.

Krupeto se podává s nastrouhaným parmazánem a čerstvou roketou.

Kořenovou zeleninu lze nahradit například cuketou, dýní nebo tyto suroviny lze ke kořenové zelině přidat. Záleží na vaší chuti.

Michaela Zemanová, Naďa Konvalinková, Ludmila Molínová, Patrik Rozehnal

Michaela Zemanová

Vaří v restauraci Fresh Salut v Praze – Holešovicích. Vaří z pečlivě vybraných surovin od místních farmářů. Houby si dokonce sami sbírají. Něco nasuší, něco zamrazí. Kromě tradiční regionální kuchyně si připravuje i jídla typická pro další středoevropské země. Naše domácí kuchyně má prý úspěch především v čase obědů. Je usměvavá, ochotná se učit a v kuchyni je s ní pohoda.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka