Hotel měl sice miniaturní pokoje, ale cítila jsem pulz Paříže. Omeletky Haliny Pawlowské

16. duben 2022

Právě jsem se vrátila z Paříže. Mezi pozitivní pocity se vloudil černý puntík. A to cesta letadlem, prohlásila v Omeletkách Halina Pawlowská, která nerada létá. Kdy poprvé letěla do Paříže? Proč si vybrala hotel s miniaturními pokoji? Na jakou oslavu se vydala?

Noc před odletem propadám záchvatům paniky. Říkám si, že je nepřirozené důvěřovat stroji, který se nelogicky vznáší nad zemí. Notabene s neznámými piloty, kteří třeba nenávidí lidi. Měla jsem tenisky, u kterých se mi rozvázala tkanička. Když jsem si ji chtěla zavázat, tak mi kufřík sjel z jezdících schodů a miniaturní batůžek mne praštil do týla, srazil mi brýle a já si na ně šlápla.

Na první cestě jsme jedli paštiky

Do Paříže jsem poprvé jela se svým mužem v roce 1980, když jsem byla v pátém měsíci těhotenství. Jeli jsme našim vozem, který jsem koupila díky scénáři k filmu Sardinky aneb život jedné rodinky. Naše auto byl červený brouk z roku 1959. Hned za německými hranicemi auto zůstalo stát, a německý automechanik nám radil, abychom ho odstavili u lesa, protože by pro nás vrakoviště bylo moc drahé.

Nakonec se ustrnul, protože jeho babička byla Polka a já znala pár polských slovíček. Z podobného vozu na vrakovišti našel staré součástky, nacpal je do útrob našeho auta a to mohlo dokodrcat až do té Paříže. Jedli jsme tam paštiky, neměli prachy na žádné vstupné, ale koukali jsme s úžasem na Louvre a Montmartre.

Miniaturní hotel měl atmosféru

Teď jsem se v Paříži ocitla na oslavě. Český velvyslanec ve Francii Michel Fleischman slavil sedmdesátiny. Se svou ženou Kateřinou Lojdovou pozvali kamarády a přátele, aby si s nimi připili i v této době, protože je dobré občas se povznést nad realitu.

Rozhodla jsem se pro ubytování v hotelu, který je v samotném centru. Byl v něm využit každý metr. Pokoj byl tak malý, že se do něj nevešla zavazadla. A proč jsem si takový hotel objednala? Protože to místo, je opravdu kouzelné. Žije to tam! Cítíte pulz Paříže.

Zelená taška nás sblížila

Když jsem v jednom obchodě kupovala tašku pro dceru, telefonovala jsem jí, jestli chce žlutou nebo zelenou…"Zelenou" opakovala prodavačka se zaujetím.

Vypadala jak typická Francouzka, přesto jsem se jí zeptala. „Vy mi rozumíte? Vy víte, co je zelená? Vy jste z Polska?" A ona řekla, že je z Ukrajiny, že v Paříži žije už dvanáct let, a když jsem jí řekla, že můj tatínek se na Ukrajině narodil, a že ukrajinsky mluvím, tak vyskočila, rozpřáhla náruč a pevně se ke mně přitiskla.

Show Haliny Pawlowské Omeletky poslouchejte v premiéře ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky každou sobotu a neděli po 12. hodině. Každý díl najdete na stránce pořadu zdarma. Omeletky můžete poslouchat i v aplikaci mujRozhlas, kterou lze stáhnout do mobilu.  

autoři: Halina Pawlowská , zk
Spustit audio

Související