Host Studia Leonardo: prof. Jan Peregrin, přednosta Základny radiodiagnostiky a intervenční radiologie IKEM

18. březen 2015

Intervenční radiodiagnostika

„Myslel jsem, že budu popisovat snímky a chodit ve tři domů, jenže místo toho jsem se ocitl na pracovišti, kde se dělala intervenční medicína, blízká chirurgii. Najednou jsem zjistil, že mě začíná bavit, " vyprávěl novinářům prof. MUDr. Jan Peregrin, CSc., přednosta Základny radiodiagnostiky a intervenční radiologie IKEM, o svých začátcích v oboru… A pohled do zákulisí radiologie nabídne i v rozhovoru ve Studiu Leonardo ve středu 18. března.

Prof. Jan Peregrin absolvoval Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v roce 1975 a ihned po ukončení studia začal pracovat v Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM), kde - s drobnými přestávkami - pracuje dodnes. Po atestaci v roce 1978 se zaměřil na kardiovaskulární a intervenční radiologii, která byla v té době nově vznikající specializací. Začal provádět nejen diagnostické angiografie a balónkovou angioplastiku, ale i koronární angiografie a angioplastiky. Nakonec se ale rozhodl opustit kardiologii a plně se soustředit jak na vaskulární, tak i na nevaskulární intervenční radiologické postupy. Druhou atestaci z radiologie složil v roce 1981.

V letech 1984-87 pobýval v Kuvajtu jako odborný asistent na nově otevřené lékařské fakultě místní univerzity. Byl jedním z prvních lékařů, kteří tam provedli periferní angioplastiku.

Po návratu do Prahy se stal zástupcem přednosty nově vzniklého Oddělení radiodiagnostiky a intervenční radiologie IKEM. Následovalo jeho jmenování přednostou. V letech 1993-2009, působil jako externí přednášející na LF Univerzity Karlovy v Praze a v Hradci Králové. V roce 1998 byl jmenován odborným asistentem a v roce 2008 řádným profesorem Univerzity Karlovy v Praze.

Pořad je reprízován.

Spustit audio