Host Studia Leonardo: imunoložka a alergoložka prof. Jiřina Bartůňková

18. únor 2015

Buněčná imunoterapie a dendritické buňky

„Chtěla bych vyvrátit názor, že minulá generace byla zdravější než současná," říká v rozhovoru prof. MUDr. Jiřina Bartůňková, DrSc., přednostka Ústavu imunologie 2. lékařské fakulty UK a Fakultní nemocnice Motol - středeční host Studia Leonardo. Hovořit budeme především o imunitním systému v rámci výzkumu protinádorové vakcíny.

Má imunita "paměť", která pomůže organismu v účinném boji proti nádorovým buňkám? Pro jaké typy nádorů je tato vakcína určena především? A proč se v některých případech onkologická onemocnění vracejí?

Prof. MUDr. Jiřina Bartůňková, DrSc. promovala v roce 1983 na Fakultě všeobecného lékařství UK v Praze. V letech 1983-1995 pracovala na Oddělení klinické imunologie FVL UK v Praze. Atestaci z vnitřního lékařství složila v roce 1989 a o dva roky později získala specializaci v oboru klinické imunologie a alergologie. Habilitovala v roce 1995 na 2. lékařské fakultě v Praze 5 - Motole, kde také dodnes působí jako přednostka Ústavu imunologie. Profesorkou imunologie byla jmenována v roce 2003.

Pořad je předtočen.

Spustit audio