Host Studia Leonardo: gastroenterolog prof. Julius Špičák

4. únor 2015

Věda v gastroenterologii a hepatologii

"Gastroenterologie je velice dynamicky se rozvíjející obor, který charakterizuje překryv mezi klasickým interním podoborem a narůstající paletou miniinvazivních terapeutických postupů, navazujících na endoskopii a částečně nahrazujících klasické operace," upozorňuje středeční host Studia Leonardo, prof. Julius Špičák. A právě prudký rozvoj nejen zobrazovacích, ale i operačních metod v gastroenterologii bude jedním z hlavních témat rozhovoru.

Prof. MUDr. Julius Špičák absolvoval v roce 1976 Fakultu všeobecného lékařství na Karlově univerzitě. Začínal na interně v nemocnici v Ústí nad Labem, ale od roku 1995 je přednostou kliniky hepatogastroenterologie v Institutu klinické a experimentální medicíny v Praze. Pravidelně vrací na zahraniční stáže v Evropě i ve Spojených státech amerických.

Profesorem byl jmenován v roce 2007. Je členem mnoha odborných společností, od roku 1998 také předsedou České gastroenterologické společnosti a později také členem Evropského výboru European Society of Gastrointestinal Endoskopy. Prof. Julius Špičák je synem doyena české imunologie prof. Václava Špičáka a bratrem RNDr. Aleše Špičáka, vědeckého pracovníka Geofyzikálního ústavu AV ČR.


Spustit audio