„V terapii by se mělo odrážet lidství,“ ujišťuje terapeutka Petra Konečná

18. září 2021

V Nočním Mikrofóru vyprávěla canisterapeutka a felinoterapeutka o tom, jak probíhají terapie s kočkami a psy. Sama už mnoho let chová leonbergery a mainské mývalí kočky. Obě tato plemena mají přezdívku „něžný obr“. 

„Hezky se to hodí k naší práci,“ směje se Petra. Terapeutické zvíře musí mít specifické vlastnosti: „Musela jsem si počkat na vhodného psa. Na tom ale zooterapie nestojí,“ dodává.

Zjistila jsem, že se musím vzdělat hlavně já

Rozhovory s pacientem vyžadují velkou dávku empatie, zároveň ale musí být naladěný na zvíře, které je přítomné u terapie. Pes obvykle jde ochotně k pacientovi, kočka se někdy jen tak prochází po pokoji, sedne si na okenní parapet, jindy se uvelebí na posteli v nohách pacienta. Petra Konečná pracuje jako psychoterapeut, proto si udělala spoustu terapeutických kurzů, vzdělala se i v oboru krizové intervence.

„Baví mě pomáhat lidem, dělat něco hezkého pro společnost,“ dodává. Nejen ona sama, ale i její zvířecí terapeuti mají řádnou smlouvu s libereckou nemocnicí.

Není to lehké

„Někdy jsem hrozně vyčerpaná,“ přiznává. Terapie u pacientů se závažným onemocněním jsou emočně náročné. Naštěstí si dovede odpočinout při cestování nebo pobytu v přírodě, z každého splínu ji pak dostanou její zvířecí svěřenci. Dva z nich, fenku Victorii a psa Elvise s sebou vzala i do studia Dvojky. A co udělá radost jim? „Jsme známí tím, že naši psi milují banány,“ směje se jejich majitelka.

Co jí samotné přináší canisterapie a felinoterapie? S jakými dalšími zvířaty má zkušenost? Stala se někdy svědkem zázraku?

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.