Hortenzie usušíte přímo ve váze. Nejdůležitější je zvolit správný čas

1. říjen 2022

Některé řezané květiny jsou tak krásné, že je člověku líto je po týdnu vyhodit do popelnice. Co takhle je usušit? Hortenzie se suší lehce. U růží je to trochu složitější.

„Když se to ale udělá šikovně, mohou nám květy dělat parádu po celou zimu. Velmi krásné a žádané jsou například hortenzie. Nejdůležitější je zvolit správnou dobu sušení. U hortenzií se musí nechat květy pořádně uzrát,“ radí florista Petr Kopáč.

Se sušením počkejte na začátek podzimu

Hortenzie vydrží ve váze velmi dlouho. Je to spíše podzimní květina, která se začíná vybarvovat se zkracujícím se dnem. Teprve v září dozrávají pletiva do stádia, kdy se už může hortenzie sušit. Určitě je tedy nesušte v létě, počkejte si na začátek podzimu.

Hortenzie se suší velmi jednoduše. Žádné zavěšování květem dolů. Nejlépe je usušíte ve váze, do které nalijete cca pět centimetrů vody. Hortenzie si postupně upíjí a zároveň schne. Správě usušená hortenzie není téměř k rozeznání od čerstvě utržené.

Pár usušených hortenzií osvěží i kancelářský stůl

Růže se suší dlouho a při vysoké teplotě

Každá květina má svá specifika. Slaměnky jsou vhodné k řezu a následnému usušení v polorozkvětu, statice musí být v plném květu. Obecně ale platí, že květiny vhodné na sušení nesmějí být mladé a podtržené.

I padesát darovaných růží se dá usušit v domácích podmínkách. Ale musí se dodržet správný postup. K sušení je třeba přistoupit včas. Není tedy možné nechat kytici týden ve váze s vodou a nechat ji rozkvést do plného květu. Okvětní plátky by totiž při sušení vypadaly.

„Pokud chcete růže sušit, potěšte se s kyticí den, maximálně dva, pak ji pevně svažte silnějším provázkem a zavěste do tmavší místnosti. Profesionálně se růže suší při dvaapadesáti stupních. A klidně i měsíc,“ vysvětluje Petr Kopáč.

Hodí se i glycerin

Floristé využívají k sušení preparaci glycerinem. „Horká voda a glycerin se v určeném poměru namíchají a do roztoku se vloží různé okrasné větve, plody, třeba i hortenzie, atd. Necháme rostliny napít a ony neopadají, jen změní barvu, budou dohněda. Takhle mám už druhým rokem doma usušenou mišpuli, laskavec a ginkgo. Vypadá to stále velmi dobře,“ pochvaluje si florista a přidává tip na hodně unavenou růži:

„Seřízněte ji, vložte do vázy s TEPLOU vodou a zabalte do papíru. Takhle ji nechte několik hodin. Rozhodně květiny neroste a nepokládejte do vany s vodou. Hrozilo by zahnívání květů a neměli byste pak co sušit.“

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.