Hororové povídky, které spojuje jméno Charlese Dickense

21. srpen 2021

První příběh je mistrovskou miniaturou, v níž se realita mísí s vidinami. Druhá se odehrává ve zchátralém stavení, kde se skupina přátel baví tajemnými historkami.

Jeden z největších realistických autorů 19. století Charles Dickens se ve svých románech a povídkách nevyhýbal ani detektivním a hororovým námětům.

Charles Dickens: Hlídač

Charles Dickens: Hlídač
Účinkují: Miloslav Holub, Miloš Pavlín, Osvald Albin, Bedřich Kolliner a Zdeněk Hradilák
Napsal: Miroslav Stuchl
Překlad: Emanuel Tilsch
Režie: Alois Kachel
Natočeno: 1970

Jeho povídka Hlídač je dodnes mistrovskou miniaturou, v níž se realita mísí s vidinami ze záhrobí. Osud hlídače, pověřeného péčí o železniční signalizační zařízení, se odvííjí na té nejzapadlejší vartě, jakou si umíme představit. Podstatnou roli v něm hrají takové rekvizity, jakou jsou světla semaforu, tajemný vjezd do tunelu, především však záhadná postava, která se hlídači čas od času zjevuje.

George Augustus Sala: Duch v dvoupokoji

George Augustus Sala: Duch v dvoupokoji
Účinkují: Otakar Brousek ml. a Matouš Ruml
Připravila: Marie Nováková
Dramaturgie: Marina Feltlová
Překlad: Zdeněk Beran
Režie: Jaroslav Kodeš
Natočeno: 2018

V rodinném magazínu Household Words vydával Charles Dickens každý rok speciální vánoční literární číslo. V úvodní povídce vždy načrtl základní situaci, kterou pak rozvíjeli další autoři z řad jeho přátel, a četba těchto antologií se brzy stala oblíbenou sváteční kratochvílí.

Povídková sbírka Strašidelný dům vyšla v roce 1859. Zavede nás na britský venkov, do zchátralého domu, kde se skupina přátel po večerech baví vyprávěním tajemných příběhů. Jeden z nich s názvem Duch v dvoupokoji napsal novinář a cestovatel George Augustus Sala.

Co poslouchat při běhu nebo jako kulisu v práci? Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo ještě týden po odvysílání zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc zdarma on-line. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení na webu Radioteka.cz. Další audioknihy zdarma najdete i jako podcast na portálu mujRozhlas.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio