Hořící kříž v klipu Madonny pobouřil věřící

21. březen 2013
Odpolední evergreeny

Ve čtvrtečních Evergreenech zazpíval český zpěvák Dalibor Janda, skupina Katapult, a zpěvačka Madonna, která svými vystoupeními, videoklipy a texty písní provokuje lidi po celém světě.

21. března 1953 se narodil zpěvák Dalibor Janda. Při jeho šedesátinách jsme si na Regionu pustili slavný hit Hurikán. Daliboru Jandovi se jeho dhudební sen splnil „až“ ve třiceti letech, přestože se hudbě věnoval od dětství. Až po přestěhování z Hranic do Prahy získal správné kontakty, a později zabodoval s Jahodovým koktejlem.

21. března v roce 2009 se dostalo pocty kapele Katapult, Akademie populární hudby ji uvedla do Síně slávy. Katapulti hrají od konce roku 1974, takže brzy je čeká další výročí. Letos navíc Olda Říha slaví svých padesát let na hudební scéně, a s Katapulty pojede turné.

21. března 1989 spatřil světlo světa videoklip zpěvačky Madonny „Like A Prayer“, a hned vzbudil poprask. Známá provokatérka natočila klip v kostele, kde zapálí kříž nad oltářem. Není to jediný Madonnin kousek, kterým by rozčeřila poklidné vlny populární hudby; v podstatě žádný její koncert se neobejde bez velkého „haló“. Spadeno na ni má např. polská katolická obec, před každým vystoupením této americké zpěvačky v Polsku pořádají velké protestní akce.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.