Hommage. Vychází první obsáhlý výbor z literární tvorby Zdeňka Barborky

4. únor 2019

Do básnické i prozaické tvorby jednoho z předních představitelů české experimentální literatury nyní dává nahlédnout kniha Zdeněk Barborka: Hommage. Výbor z díla básníka, prozaika, operního libretisty a plzeňského redaktora Československého rozhlasu vydalo nakladatelství Dybbuk.

Česká literatura má potenciál zaujmout, říká ředitel Lipského knižního veletrhu Oliver Zille

Oliver Zille

Na Lipském knižním veletrhu se letos představí na šedesát českých autorek a autorů a více než sedmdesát nových německých překladů českých titulů. U příležitosti 30. výročí sametové revoluce a pádu železné opony se Česká republika stane mezi 21. a 24. březnem hlavní hostující zemí této prestižní události.

Výbor z díla básníka, prozaika i operního libretisty Zdeňka Barborky chce představit a připomenout především jeho dílo básnické a prozaické. Oddíl básní zahrnuje texty, které vznikaly zejména v průběhu šedesátých let. Prozaické dílo, datované od poloviny sedmdesátých let do konce let osmdesátých, se skládá z několika povídek a novel.

Barborkou jsou navíc tyto texty výslovně zahrnovány do volného cyklu prozaických „studií“. Zatímco v poezii se ukazuje postupný přechod od lyriky k experimentu, v prózách autor neexperimentuje ani tak s formou jako spíš s neustálou blízkostí poetických prostředků, s citacemi a s narážkami na řadu literárních i hudebních děl.

Zdeněk Barborka
(1938–1994) vystudoval Státní konzervatoř v Praze a poté nastoupil jako učitel do Lidové školy umění v Plzni.
Zde od roku 1962 působil i v hudební redakci studia Československého rozhlasu.
Z rozhlasu byl propuštěn na počátku normalizace v roce 1970 a odešel do Bohušovic nad Ohří, kde působil jako učitel hudby v Lidové škole umění. Knižně vydal sbírku Plavba (1970), německý překlad experimentálních básní Urteil (1971), výbor z básnického a prozaického díla Poeticko-policejní konfabulace (1992), Pověsti od Husího křídla (1995), juvenilní sbírku Deset básní pro V. V. M. (2009) a v roce 2017 výbor Štamgastovo zešílení. V časopisu Tvar vyšla v roce 2010 jeho básnická skladba Ignác a v internetovém almanachu Wagon byl Barborka v roce 2007 představen řadou experimentálních textů. Zároveň byl též autorem libret k řadě skladeb, oratorií i oper (mj. opera Jaroslava Krčka Nevěstka Raab z roku 1972).

O práci na knize i Zdeňku Barborkovi mluvila Markéta Kaňková s editorem knihy Michalem Jarešem.



Spustit audio