Homesharing je forma sociální služby, která propojí rodiny i celé komunity

9. leden 2022

Centrum pro komunitní práci střední Čechy v rámci Středočeského kraje rozjíždí novou službu odlehčovacích pobytů pro děti s postižením. Pro tento tzv. homesharing právě vyhledávají zájemce, kteří by se do projektu ve spolupráci s pečující rodinou zapojili jako hostitelé.

Hlavní činností Centra pro komunitní práci střední Čechy je pomoc a koordinace přibližně 300 pečujících, kteří se starají o člena rodiny postižením. Nově ale rozjíždí také pilotní projekt odlehčovacích pobytů založených na komunitní pomoci.

Díky homesharingu se umožní pravidelný pobyt dítěte s mentálním nebo kombinovaným postižením v jiné domácnosti u hostitele. Tedy člověka, který pečuje po určitou dobu o dítě stejně, jako o člena své rodiny. Projekt je novinkou. Začal už v roce 2021, odborné zázemí poskytují Děti úplňku a Rodinné Integrační Centrum a celkem na něm spolupracuje šest organizací.

Hlavním cílem je ukotvení homesharingu do systému podpory a služeb v České republice. Centrum pro komunitní práci střední Čechy se snaží o rozšíření této služby po Středočeském kraji a právě v lednu začíná fázi oslovování a nabírání  hostitelů. Tedy zájemců, kteří chtějí pečujícím rodinám pomoci.

Průvodkyně homesharingu, Renata Baxová a Martina Macurová, budou postupně zájemcům vybírat vhodné pečující rodiny a pomáhat s přípravou. Pokud zvažujete, že by vás tato služba v roli hostitele mohla zajímat, více informací najdete na www.homesharing.cz nebo přímo na stránkách Centra pro komunitní práci střední Čechy

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.