Hokejový svaz sleduje krizi ve Slavii. Jednání Pražanů je v rámci pravidel, tresty zatím nehrozí

10. říjen 2016

Dlouhých 21 let patřila hokejová Slavia do nejvyšší soutěže. Klub poměrně pravidelně postupoval do play-off, dvakrát získal titul. V současnosti má ale úplně jiné starosti. Už druhou sezonu hraje první ligu a navíc řeší finanční krizi. Vedení Slavie chce snížit náklady, chystá se uvolňovat hráče. Na zatím poslední utkání hokejisté „áčka“ neodjeli s tím, že jsou nemocní. Zápas tak odehrál juniorský tým, který nastoupil v jednom dni ke dvěma duelům a prohrál 0:13.

„Je to atypická situace, kterou nepamatuji. Ale zatím to není nic proti řádům. Uvidíme, jak se bude vyvíjet dál,“ popisuje Pavel Setikovský, který na ČSLH řídí první ligu i extraligu juniorů.

Obě soutěže může současná situace ve Slavii po sportovní stránce ovlivnit. Svaz ale nemůže pražský tým nijak trestat, pokud bude zápasy hrát, a to třeba nadále i s juniory. Vyloučit klub z první ligy by mohl až v momentě, kdy mužstvo nenastoupí ke dvěma utkáním.

Vedení českého hokeje se dostane pouze k informacím, které chce Slavia uvolnit. „Slavia musela předložit situační zprávu, tam dopadla dobře. Zbytek závisí na ochotě zástupců klubu. Dlouho jsem v klubu pracoval a vím, že bych sám asi řekl: nestarej se, starej se o svý,“ říká Setikovský.

Ten před působením v Českém svazu ledního hokeje dlouho pracoval v plzeňském klubu. Teď mohou všichni jen čekat na vývoj v samotné Slavii. Jedním z krajních teoretických řešení by mohlo být i odstoupení týmu z první ligy. To by znamenalo sestup až do krajského přeboru a pokutu.

„Není stanovená fixně, vyjadřovali by se k tomu členové STK a disciplinární komise. A jelikož se jedná o profesionální soutěž, možná by to byla i záležitost zasedání výkonného výboru ČSLH,“ myslí si řídící funkcionář první hokejové ligy.

Na rozdíl od nejvyšší soutěže se navíc v první lize neskládají před sezonou povinné finance na její dokončení. „Takzvané garance jsou pouze u extraligových klubů,“ dodává Setikovský z ČSLH. Situaci ve Slavii Radiožurnál nadále sleduje.

autoři: mva , Radek Šamša
Spustit audio