Hmyz na zahradě bychom si měli hýčkat

2. září 2015

V pondělním Tandemu nám manželé Bezděčkovi z Muzea Vysočiny Jihlava nabídli trochu jiný pohled na naše zahrádky – každý brouk, každá housenka, dokonce i slimák tam má své místo. Když je objevíme, neměli bychom sahat hned po chemii.

Pokud totiž použijeme nějaký širokospektrální postřik, který zahubí všechno živé, narušíme tím přirozenou rovnováhu na naší zahradě. A může to mít i opačný efekt, škůdci se nám tam naopak přemnoží, protože jsme zabili i jejich přirozené predátory. Vyhánět bychom neměli střevlíky, ještěrky, žáby, ale ani všechny slimáky. Na ty alespoň použít biologické hlístice, které vám nezamoří půdu. Nezapomeňte totiž, že si mezi záhonky hrajou vaše děti nebo domácí mazlíčci. Na zahrádce byste také měli dát prostor plevelu, naláká škůdce a navíc slouží jako skrýš pro mnohé brouky, kteří vám udělají dobrou službu. Méně starání se o zahrádku je někdy více.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.