Přehled nejčastejších otázek a odpovědí k programu a vysílání Dvojky.

Jak najdu pořad v audioarchivu?

Patrně hledáte v Archivu pořadů (dříve iRadio) nebo na portále / v mbilní aplikaci mujRozhlas. Je možné, že pořad samostatně nestříháme. Pak ho najdete v tzv. Celodenních záznamech. Tam se archivuje veškeré vysílání 7 dní v týdnu 24 hodin denně (kromě pořadů, na které se vztahují autorská práva – např. četby, rozhlasové hry apod.). Najdete je tam vždy už 5 minut po odvysílání a ještě měsíc zpátky.

Pokud v Archivu pořadů (iRadio) nebo na portále / v mobilní aplikaci mujRozhlas nemůžete najít konkrétní díl pořadu, který tam jinak je, je to patrně proto, že živé vysílání po 16:30 až do 8:00 následujícího dne nebo o víkendu vkládáme vždy následující pracovní den dopoledne. Příklad: 

  • pořad vysílaný živě v pondělí v 16:30 (a dále), najdete v archivu v úterý do 12:00
  • pořad vysílaný živě v pátek v 16:30 (a dále), najdete v archivu v pondělí do 12:00
  • pořad vysílaný živě v sobotu v 11:00, najdete v archivu v pondělí do 12:00
  • pořad vysílaný živě v sobotu v 11:00 a v pondělí je státní svátek (tj. není pracovní den), najdete v archivu v úterý do 12:00

 

Proč nejsou u pořadu všechny jeho díly? Kde najdu ty ostatní?

Web Českého rozhlasu Dvojky přešel v srpnu 2018 do nové podoby. Přechod ze starého na nový web stanice ještě není zcela dokončen. Starší obsah postupně nahráváme do nového systému. Jedná se o stovky tisíc audií. Pokud jste některé díly stále nenašli na stránce pořadu nebo na portále / v mobilní aplikaci mujRozhlas, najdete je určitě v audioarchivu Dvojky. Tam se orientujte jako dříve podle pořadu. Pokud nevíte jak, podívejte se na náš videonávod:

Pokud hledáte starší pořad, který se už nevysílá, nezapomeňte zaškrtnout políčko „Zobrazit nevysílané pořady“. Najdete ho hned nad seznamem pořadů.

Nevysílané pořady v iRadiu

Postup, jak hledat na portále / v mobilní aplikaci mujRozhlas, najdete ZDE.

 

Dřív mi Celodenní záznamy běžely, nyní ne. Proč?

Pravděpodobně se vám zobrazuje text „Flash plugin failed to load“. Tento problém způsobila změna na straně prohlížeče Mozilla Firefox, který zřejmě používáte. Nejjednodušším řešením je používat prohlížeč Chrome. Pokud byste chtěli problém odstranit ve Firefoxu, postupujte podle tohoto návodu.

 

Proč pořad nemá podcast?

Podcast pořad dostane v momentě, když Český rozhlas na něj vlastní práva. Pokud pořad obsahuje části, na které práva nemá (nejčastěji písničky nebo části recitace, četby atp.), nemůže být poskytnut jako podcast.

Všechna audia Českého rozhlasu (včetně těch, na která nemá plná práva) ale můžete stáhnout podobně jako podcasty k off-line poslechu prostřednictvím mobilní aplikace mujRozhlas. Umožňuje stažení do vlastní mezipaměti na dobu, po kterou Český rozhlas vykoupil práva (zpravidla jeden týden až měsíc). Po vypršení práv záznamy z mezipaměti automaticky zmizí.

 

Dřív jsem si audio mohl stáhnout do počítače jako MP3, nyní ne. Proč?

Stahování audií ve formátu mp3 již nenabízíme. Audia Českého rozhlasu jsou ale k dispozici na portálu mujRozhlas.cz a v mobilní aplikaci mujRozhlas pro Android a iOS. Tam je možné stáhnout si audia i do paměti telefonu či tabletu a poslouchat je později off-line bez připojení k internetu.

Některá audia Českého rozhlasu lze i nadále stahovat pomocí různých podcastových aplikací.

  

Proč se vysílají jen reprízy pořadu Toulky českou minulostí?

Toulky českou minulostí byly od počátku plánovány jako pořad mapující naší historii do vzniku Československa v roce 1918. Následovaly totiž knižní předlohu Toulky českou minulostí od Petra Hory-Hořejše, která končí také počátkem 20. století. 

Jsme velice rádi, že si série našla tolik a tak věrných příznivců. Audiozáznamy Toulek českou minulostí taky najdete v našem audioarchivu nebo na portálu / v mobilní aplikaci mujRozhlas. Z autorskoprávních důvodů nebylo v době premiér možné publikovat do archivu prvních 536 dílů a pak díly 847–860. Právě tyto díly ale s jejich reprízami publikujeme na web k on-line poslechu (ne ke stažení). Jediná možnost jejich stažení je za poplatek na serveru Radioteka.cz.

  

Kde najdu přepisy pořadu Jak to vidí?

Ke každému všednodennímu pořadu Jak to vidí... vznikají samostatné textové články, zpravidla do dvou hodin po dovysílání. Do každého článku následně připojujeme doslovný přepis celého pořadu. Najdete ho úplně na konci jako „Související“ vždy s fotografií hosta.

Tyto doslovné přepisy připojujeme do článku vždy až následující pracovní den kolem 12:00. Tj. doslovný přepis pořadu z pondělí se v článku objeví až v úterý, doslovný přepis pořadu z pátku se v článku objeví až v pondělí kolem 12:00.

Doslovné přepisy nevkládáme k speciálnímu sobotnímu vydání pořadu, které moderuje sestra Angelika nebo Zbigniew Czendlik.

 

Jak koupit vstupenky na pořad Tobogan? Kde najdu rezervaci místa?

Vstupenky na živé vysílání je nově možné zakoupit pouze on-line přes portál Goout.net. Postup:

  1. Vyberte na stránce Goout.net pořad podle data vysílání
  2. Klikněte na modré tlačítko „Vstupenky“
Jak koupit vstupenky na pořad Tobogan na portále Goout.net

Vstupenky si můžete přehledně vybírat i v kalendáři na stránce pořadu Tobogan. Kalendář, z kterého se jediným klikem dostanete k rezervaci lístků, najdete na stránce vpravo (v mobilním telefonu se vám kalendář zobrazí dole, pod audiozáznamy několika posledních dílů).

Kalendář s odkazem na vstupenky na stránce pořadu Tobogan

  

Jak naladit Dvojku?

Frekvence stanice Český rozhlas Dvojka se liší podle lokalit. Zadejte svoji lokalitu do našeho vyhledávače a on vám sám nabídne optimální frekvenci ZDE.

  

Jak naladit Dvojku po vypnutí vysílačů na středních vlnách (AM)?

31. prosince 2021 ukončí provoz vysílače stanice Dvojka na středních vlnách (SV, anglicky AM). Pro posluchače to znamená nutnost přejít na modernější způsob příjmu. Možnosti, které máte, najdete přehledně v samostatném článku ZDE.

 

Nenašli jste tu odpověď na svoje otázky?

Napište nám na adresu internet@rozhlas.cz. Uděláme vše proto, abychom vám vyšli vstříc.

Kontaktujte nás

Odesláním souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.