Hledání mrtvé schránky. Oživené vzpomínky agenta-chodce v reportáži Stanislava Motla

Patřil k těm mimořádně odvážným, kteří po únoru 1948 odcházeli na západ a vraceli se zpět už ve službách cizích tajných služeb. Ota Rambousek. Po letech se tento agent-chodec spolu se Stanislavem Motlem vydal najít svou mrtvou schránku, kterou kdysi v pohraničním pásmu založil.

Říkalo se jim agenti-chodci. Dnes je označujeme spíše jako kurýry. Po únoru 1948 odcházeli na západ, aby se pak ilegálně vraceli opět do své rodné země. Už ve službách amerických, britských či francouzských zpravodajských služeb.

Jejich hlavní cíle? Zpravodajská činnost a organizování protistátních skupin. Byli mimořádně odvážní. V případě dopadení je čekal i trest smrti... Jedním z nejznámějších byl pozdější politický vězeň a pak úspěšný spisovatel Ota Rambousek.

Po letech se tento bývalý kurýr znovu vydal na kdysi tolik nebezpečnou cestu přes hranici a nechal přitom oživit dávné dramatické události. Nebyla to ale cesta pro efekt. Rambousek se pokusil najít mrtvou schránku, kterou kdysi v pohraničním pásmu založil...

Ota Rambousek v březnu 2008

Spustit audio

Související