Hledá se americká bomba z druhé světové války. Zatím se ve Strání objevilo kovové potrubí

24. srpen 2020 06:09

Vytipované místo, kde letecká puma může být, je pod vozovkou v ulici Pátera Jana Novotného v centru Strání. Kousek odtud je například obecní úřad nebo zdejší zámeček.

Ve Strání na Uherskobrodsku hrozí kvůli hledání letecké pumy z druhé světové války evakuace asi 2000 lidí. Puma americké výroby by totiž podle policejních pyrotechniků mohla být i po 75 letech stále funkční.

Pokud ji policisté pod vozovkou v ulici v centru obce najdou, velká část obyvatel by se musela ihned evakuovat.

Uzavřená silnice na Slovensko i evakuace

Podle policejní mluvčí Simony Kyšnerové by na nezbytně nutnou dobu byl uzavřen i průjezd obcí. Silnice první třídy číslo 54 je přitom jedním z hlavních tahů na Slovensko

Vytipované místo je pod vozovkou v ulici Pátera Jana Novotného v centru obce. Kousek odtud je například obecní úřad nebo zdejší zámeček. 

Zprávy o možném výskytu nevybuchlé pumy pocházejí od pamětníků, ze záznamů z vojenských map a také informací Bezpečnostní informační služby.

Podle nezávislého starosty Strání Antonína Popelky by své domovy muselo opustit více než 2000 lidí. Strání má dohromady asi tři a půl tisíce obyvatel. Případná evakuace by se nedotkla části obce Květná.

Rychlé opuštění domovů

Pokud se nález pumy opravdu potvrdí, spustí se siréna, po ní by následovalo hlášení obecního rozhlasu. Všichni obyvatelé by si pak měli s sebou vzít jen nejnutnější věci jako doklady, vodu, občerstvení a léky a co nejrychleji opustit své domy. Ulicemi budou procházet policisté a hasiči a s evakuací pomáhat.

Připravená jsou tři místa v části Květná, kde mohou lidé počkat. Všichni obyvatelé byli dopředu informováni, dostali do schránek i letáčky.

Starosta řekl, že vyzvali například ty, co mají dovolenou, aby si na dnešek naplánovali například nějaký výlet. Udělali si také seznam lidí, kteří by sami evakuaci nezvládli. Ty budou do bezpečí odvážet hasičská auta.

AKTUALIZACE: Pyrotechnici na místě našli staré plynové potrubí. Nyní se čeká na specializovanou firmu, která jej odřeže. Následně prostor pod nepoužívaným potrubím prohlédnou odborníci, aby zjistili, zda puma není tam. 

Hledání letecké pumy ve Strání
Hledání letecké pumy ve Strání

Související