Hlavní závada nefungujících zahradních pomocníků na jaře? Starý benzin, hlásí servisy na zahradní techniku

30. březen 2024

Vše se zelená, tráva spokojeně roste a zanedlouho budeme používat naše zahradní pomocníky. Travní sekačky, křovinořezy, vyžínače nebo motorové pily se spalovacími motory.

Kdo chtěl třeba křovinořezy vyčistit nálety nebo křoví, motorovou pilou pokácet staré stromy před koncem vegetačního období a nechal v nich přes zimu benzin, už má většinou svého pomocníka v servisu. Stejný případ bude i u travních sekaček. Dvůr těmito zahradními pomocníky má zavalený servisní technik a také prodejce zahradní techniky Michal Zbráš z Plzně. Hlavní závada? Starý benzin.

„Spousta zákazníku našeho doporučení nedbala a benzin před zimou nevyjela nebo ze zařízení neodstranila,“ říká servisní technik. „Nejrozšířenější benzin Natural 95 svou biosložkou a stárnutím narušuje palivový systém. Biosložka má dvě části. Alkohol, který působí na pryžové části a ty tvrdnou, nebo je i rozpouští (např. hadičky). Druhou složkou je gelová hmota, která ucpává karburátor a usazuje se na stěnách v nádrži.

Když zahradní pomocník nepůjde nastartovat, tak pokud ho dokážete rozebrat, vyčistit a složit – hlavně karburátory – a budete mít správné náhradní díly (těsnění, membrány), zvladnete to sami. (Pozn. autora: Spočítejte si, kolik vás cesta do servisu bude stát, náhradní díly nemusí mít na skladě, tak cestu budete opakovat. Kolik peněz projedete, a pokud budete objednávat přes internet, zda objednáte správný náhradní díl. Kolik času strávíte opravou.)

Benzin s vyšším podílem biosložky E10

Největší výrobci zahradních pomocníků a motorů uváděli v návodech k použití maximální trvanlivost benzinu Natural 95 s biosložkou v nádrži stroje hned po natankování u čerpací stanice jeden měsíc používání. Dodnes se neví, jak se nový benzin s větším podílem biosložky zachová. V návodech je uvedeno max. do 10 % biosložky. Co to udělá a jak to bude fungovat nikdo neví.

„Použitelnost benzinu lze prodloužit. Vyzkoušeli jsme řadu aditiv a pouze jedno aditivum funguje,“ říká Michal Zbráš. „Jmenovat nemůžeme, ale na jeho obalu je, že funguje do 10 % biosložky. Přidáváme ho ale do 100oktanového benzinu, který používáme na odzkoušení opraveného stroje. Tam víme, že vydrží přes půl roku a stroj nepoškodí.“

Dolévejte jenom tolik benzinu, který spotřebujete

Pokud zahradní pomocníky používáte jenom občas, vyplatí se do Naturalu 95 přidat aditiva, která zvládnou 10 % biosložky, a pokud víte, že bude zařízení více než měsíc stát, benzin raději „vyjeďte“. Nebo si podle zkušeností naplánujte práci tak, aby u jejího konce zůstal motor na „sucho“.

Je lepší zahradního pomocníka skladovat na sucho, než ho po pár týdnech vozit do servisu s ucpanou palivovou soustavou. Tankujte jenom tolik, kolik spotřebujete. Menší množství se vyplatí. Případně pokud máte automobil s benzinovým motorem, po skončení prací benzin nalijte do nádrže auta. V žádném případě ho neskladujte.

100oktanové benziny používají jiné typy biosložek a ty by neměly vaše zařízení poškodit tak jako Natural 95 nebo E10. I tam se vyplatí při delší odstávce přidat aditiva, i když ho tato prémiová paliva už obsahují.

Další možností je při delší odstávce použít ekologické palivo Aspen. U něj ale počítejte zhruba 100 Kč za jeden litr. Vydrží bez problémů 2 až 3 roky.

I když všechny tyto rady dodržíte a po delší odstávce svůj zahradní stroj nastartujete (sekačku, vyžínač, křovinořez, pilu a další), poslouchejte chod motoru. Musí být pravidelný. U některých motorů může gelovitá hmota, která tam z biosložky zůstane, omezit přísun paliva. Motor pracuje na chudou směs (zvláště u dvoutaktních ), a ta může způsobit zadření motoru a jeho konec.

autor: Jiří Šobr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.