HLASUJTE: Věříte v nezávislost české justice? Ptáme se v souvislosti s kauzou údajného ovlivňování soudců ze strany Hradu

25. leden 2019
Radiofórum

Sněmovní podvýbor pro justici se ve středu zabýval kauzou údajného ovlivňování soudců ze strany Hradu.

Kancléř Mynář není žádný viceprezident, nemá se co scházet se soudci, kritizuje Benda (ODS)

Kancléř prezidenta Zemana Vratislav Mynář.

Sněmovní podvýbor pro justici se bude ve středu zabývat podezřeními, že se lidé z Kanceláře prezidenta republiky dlouhodobě snaží ovlivňovat rozhodování soudů. Informace z médií potvrdili i někteří soudci, když připustili, že měli schůzky s prezidentem Milošem Zemanem nebo jeho kancléřem. Právě Vratislav Mynář je na večerní jednání pozván.

Jednání, kterého se účastnili kancléř Vratislav Mynář, bývalý předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa a ústavní soudce Vojtěch Šimíček, skončilo bez výsledku. Poslanci o dalším postupu rozhodnou za týden.

Dnešní Radiofórum se vás ptá:  

Snaží se prezident Miloš Zeman ovlivnit rozhodování soudců, nebo ne? Nakolik je podle vás takový zásah, jaký se odehrál směrem k soudcům ze strany Hradu, nebezpečný pro celou justici? Byli byste pro, nebo proti vymezení hranice toho, co si mohou politici dovolit vůči soudům? A jak moc (ne)věříte v nezávislou justici?

Napište nám do komentářů, hlasujte v této anketě, nebo napište na Facebook a Twitter (#Radiofórum). Hlavně ale poslouchejte živé vysílání Plusu od 12:34.

autor: Český rozhlas Plus
Spustit audio

Související