Hladný most v Chřibech je 7 metrů vysoká kamenná stavba, kterou najdete uprostřed lesů. Historie jeho vzniku je neznámá

V horském pásmu Chřiby najdete spoustu záhadných míst: tajemný kámen Králův stůl, podzemí baziliky na Velehradě, kostel svatého Jakuba v Roštíně nebo hřbitov ve Střílkách. Dalším z nich je Hladný most, který se nachází uprostřed místních lesů. Po jeho historii a významu jsme pátrali v dalším z dílů pořadu Záhady a tajemství Zlínského kraje.

Při procházce lesem na staré "velehradské" cestě z Bunče na Salaš kousek od lovecké chaty Hubertka v Chřibech můžete narazit na obrovský až 7 metrů vysoký kamenný most, který se nachází nad malým potokem. Říká se mu Hladný a je na něm vytesaný rok 1924. Mnozí lidé se domnívají, že jde o pozůstatek takzvané Baťovy dálnice, není to ale pravda. Měli ho údajně stavět italští zajatci po první světové válce, proto se mu někdy říká i Italský most.

Je tato informace pravdivá? Zeptali jsme se místního badatele po historii Chřibů Bořka Žižlavského, jednoho z autorů série knih Chřiby záhadné a mytické

„Tato hypotéza není  moc pravděpodobná, protože není jasné, kde by se tady měli vzít zajatci tak daleko od frontové linie, navíc šest let po konci války. Ale druhá pravděpodobnější hypotéza tvrdí, že to byli vysídlenci z italsko-rakousko-uherské hranice, kteří se po vstupu Itálie do války v roce 1915 kvůli bezpečnosti vystěhovali do vnitrozemí habsburské monarchie. A protože to byli zruční kameníci se zkušenostmi, které tady ve vnitrozemí málokdo měl, tak byli využíváni právě na takové kamenické práce,“ říká Bořek Žižlavský.

Chřibský průvodce Pavel Zrna k tomu doplňuje: „Faktické dokumenty se zatím nepodařilo dohledat. V případě tohoto mostu jsem neviděl ani jednu historickou fotku. Ani na otázku, kdo zadal takovou stavbu, archivní materiály zatím nedaly odpověď. A ani nevíme, jestli jsou někde schované, anebo jsou nenávratně pryč.“

Proč tato stavba vznikla, zkouší Pavel Zrna objasnit takto: „Bunč se nachází v dobře dostupném sedle, a právě proto zřejmě býval důležitou spojnicí a dopravní tepnou. Ať už dříve pro koňské povozy nebo pro normální dopravu. Bylo to totiž jedno z hlavních míst, kde se daly Chřiby přejet z jedné strany na druhou." Nutno podotknout, že nyní stojí osamocený uprostřed lesů a slouží v podstatě jen těm, kteří sem zabloudí. Je to zapomenutá stezka, která ani není součástí turistické trasy.

Hladný most je opravdu mimořádný, na první pohled se liší od všech jiných staveb, které můžeme v Chřibech vidět. Není to most, jak si ho člověk normálně představuje. Je to spíš taková velká stěna v rokli. Jeho magické kouzlo je doplněno tím, že je celý pokrytý zeleným mechem a je opravdu mimořádně řemeslně vybudovaný. Kámen je opracován tak přesně, že jeden zapadá do druhého s minimálními spárami.

Než se vydáte do chřibských lesů najít Hladný most užít si klid tohoto magického místa, podívejte se tam spolu s Markétou Macháčkovou a Zdeňkem Urbanovským v dalším z dílů seriálu Záhady a tajemství Zlínského kraje.

Seriál Záhady a tajemství Zlínského kraje můžete poslouchat i v podcastech na mujRozhlas, Spotify, Apple iTunes nebo Seznam.

Všechny díly pořadu pak najdete také ZDE.

Spustit audio

Související