Nic ti tady nepatří! Příběh tragického soužití tří znesvářených žen

Četnická pátrací stanice v Dolním Dvořišti začala řešit tragický případ vraždy mladé ženy 4. dubna 1932. Ale příběh, který všemu předcházel, se začal odvíjet mnohem dříve.

Odborná spolupráce: Laděna Plucarová
Účinkují: Zuzana Hykyšová, Václav Rašilov, Jana Stryková, Dušan Sitek, Anna Theimerová, Libor Hruška, Filip Kaňkovský
Připravila: Jitka Škápíková
Zvukový mistr: Tomáš Gsöllhofer
Hudba: Petr Šplíchal
Režie: Jaroslav Kodeš
Premiéra: 2. 12. 2020
Autorka projektu: Bronislava Janečková

K sňatku Františka Mathiese s Annou Kubátovou došlo 19. ledna 1932. Asi měsíc žila na statku č. p. 6 rodina pohromadě: vdova Rozálie Mathiesová, její syn František s novomanželkou Annou a novorozeným dítětem a Františkova sestra Kateřina se dvěma malými nemanželskými dětmi.

Situace ale byla neudržitelná. Tři ženy – tchyně, snacha a švagrová – se v domě nesnesly. Jedna z nich musela pryč.

Kde je Anna?

Zmizení své dcery Anny Kubátové, provdané Mathiesové, ohlásil četníkům její otec. Případu se ujali vedoucí pátrací stanice České Budějovice vrchní strážmistr Jan Kadlec a štábní strážmistr František Wellner. Za pomoci dalších četníků důkladně prohledali okolí statku. Mrtvola Anny Mathiesové byla nalezena druhý den v nepoužívané studni u sousedního stavení.

Vzhledem k tomu, že na těle byly patrné stopy násilí, byla nařízena soudní pitva. Jenže kdo se chtěl zbavit hamižné a panovačné Anny? Motiv měli všichni – záletný manžel, utrápená tchyně i ze statku vyhnaná švagrová Kateřina.

KUPUJTE NA RADIOTEKA.CZ

autoři: Jitka Škápíková , opa
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.