Historie českého bulváru: Týdeník Spy prodával stovky tisíc výtisků, zničil ho internet

19. říjen 2020

Speciální díl podcastu o popkultuře Kompot se věnuje historii české bulvární žurnalistiky. Jednu kapitolu napsal týdeník Spy. Založil ho Dalibor Balšínek na konci 90. let v rámci vydavatelství Stratosféra. Po necelém roce ho vystřídal Ondřej Höppner, který se zaměřil na celebrity a zvýšil jeho náklad údajně trojnásobně. Přečtěte si s Hankou a Šimonem několik čísel z přelomu tisíciletí.

Bulvární časopisy vymírají a na hrobu časopisu Spy pomyslná svíčka plápolá už šest let. Bývalý majitel vydavatelství Stratosféra Antonin Herbeck jej přitom hodnotí jako svůj nejmilovanější titul, protože vydělával nejvíc.

„V jednom období mi přinášel až 90 % ročního zisku vydavatelství. Právě na časopise Spy je přitom dobře vidět, jak zásadně se informace ze světa celebrit a bulváru přesunuly z tištěných médií na internet. Spy to de facto pohřbilo. Hlavně proto, že je určen pro mladší cílovou skupinu, která dnes už hledá informace skoro výhradně jen na webu,“ řekl tehdy v rozhovoru pro web G.cz.

Připomeňte si se speciální epizodou podcastu Kompot zlatou éru českého bulváru, kdy si mohl ještě dovolit být insiderský, kreativní, svým způsobem vtipný a často dost přes čáru. Ondřej Höppner se ostatně chlubí, že v Česku zavedl například rubriku módní policie a taky pomohl oživit zaniklé slovo „Jejda“, kterým se snažil nahradit anglické „Oops“ jako citoslovce označující trapas slavného člověka. 

Stará čísla časopisu Spy: Módní policie, vysvědčení celebrit, slavní čeští gayové

Přečtěte si s Hankou a Šimonem dvacet let staré číslo o významných českých i zahraničních gay osobnostech nebo o tom, které české zpěvačky a jejich manažeři mezi sebou měli v té době šarvátky na život a na smrt. Zavzpomínáme i na trenýrkového krále Petra Vlasáka, který spolu s Darou Rolins tvořili nekorunovaný královský pár Spye.

Radost vám udělají legendární dopisy čtenářů v časopisu Spy nebo zmíněná módní policie. Jak to v roce 2001 slušelo Sise Sklovské? Pusťte si Kompot!

Spustit audio