Herečka Jana Paulová si koupila elektrokolo a vyráží teď z Jíloviště na všechny strany

2. duben 2021

Když se herečka Jana Paulová před dvaatřiceti lety přestěhovala spolu s manželem, hudebním skladatelem Milanem Svobodou, do Jíloviště na Praze-západ, čekal je rozestavěný dům, který bylo třeba dokončit. Navíc jim po určitou dobu, kdy na něm už pilně pracovali, dokonce ani nepatřil. Všechno ale nakonec dobře dopadlo a herečka je tam už po mnoho let opravdu šťastná.

S manželem a dvěma dcerami zprvu obývali jenom část domu, protože jeho majitelka, dcera zesnulého muže, který dům vlastníma rukama postavil, ho prodat nechtěla. „Přesvědčilo ji až to, když jsme jí řekli, že naše mladší dcera studuje klavír a že v jednom pokoji bude stát křídlo. A ona řekla: to si tatínek vždycky přál. A to rozhodlo,“ usmívá se Jana Paulová.

Dům pak tedy dostavěli a upravili i okolní zahradu. „Já jsem zahradník lempl. Já se jenom kochám a svoje zahradníky strašně chválím,“ dodává herečka, kterou těší, že část zahrady končí v lese. „Tím lesem se pak dá projít celý Brdský hřeben, přes Mníšek pod Brdy skoro až do Příbrami. Ten hřeben začíná Cukrákem a pokračuje přes nás, my jsme na jeho vršku, a vede do Dobříše.“

Jana Paulová a Pavel Vítek

Krásná cesta je prý pak na kole na Karlštejn. „Přes Všenory sjedu dolů k Berounce, projedu Karlík a odbočím na Mořinku, což je jedna z nejkrásnějších vesnic, jakou jsem kdy viděla. Tam má člověk pocit, že se vrátil o několik století do minulosti a že se tam nic nezměnilo. Tudy se projede a vyjede se v horní části Karlštejna,“ popisuje Jana Paulová.

Z Mořinky prý vede krásná trasa volnou krajinou. „Je tam cesta, která je zarostlá šípky. A ty keře jsou jako sepnuté ruce. Měří to asi půl kilometru a člověk jede celou dobu tunelem z šípků. Pak se vjede do lesa, který je neskutečný: jsou tam rokle a poházené staré kmeny stromů. Tam si připadám jako v Pánovi prstenů,“ dodává herečka.

A protože si pořídila elektrokolo, které jí pomáhá v náročnějším terénu, vydává se i do vltavského kaňonu. „Tím, že bydlíme na kopci, tak byl vždycky závěr všech cyklovýletů strašně náročný. Tak jsem si koupila elektrické kolo a to je nejlepší. V létě jsem na něm ujela 1 400 kilometrů,“ chlubí se Jana Paulová.

Proč se na cesty vydává nejen do okolí Jíloviště, ale i do vzdálených zemí a destinací jako jsou Indie nebo Himaláje, a proč se kromě herectví vrhla i na divadelní režii, se dozvíte při poslechu celého pořadu.

Spustit audio