Herec Lukáš Hejlík: Prostřednictvím Gastromapy se snažím lidem radit, kde se dobře najedí

14. červenec 2020

Herec Lukáš Hejlík procestoval kvůli jídlu celou republiku. Své zkušenosti a tipy na zajímavé restaurace, kavárny i cukrárny sdílí ve své Gastromapě.

Lukáš Hejlík opustil stálé zaměstnání v divadle po deseti letech, aby se mohl naplno věnovat svým aktivitám. „Celou dobu, kdy jsem byl v divadelním angažmá, jsem měl vedlejší choutky. Vždycky jsem byl hodně činorodý a nikdy jsem nechtěl dělat jenom jednu věc,“ přiznává herec, který má mimo jiné vystudovanou obchodní akademii.

Na divadelní fázi navázala etapa seriálová. Nejprve se Lukáš Hejlík objevil v Ošklivce Katce, následovala Ordinace v růžové zahradě, kde v roli lékaře vydržel čtyři roky. „Takový známý seriál změní člověku život. Jelikož jsem ale už předtím byl v Katce, nebyl jsem tak vyjančený a trošku jsem věděl, do jaké hry jdu, co za oběti to případně přináší, ale i co za pozitiva,“ říká.

Kde se dobře najíst? Poradí Gastromapa

Lukáš Hejlík pracuje sedmým rokem na aplikaci Gastromapa, která obsahuje tipy na tisícovku podniků, které herec sám navštívil. Odmítá však označení kritika: „V gastronomii nejsem vzdělán a nejsem, myslím, ani samozvaný gurmán, ani se nepovažuji za food kritika. Vlastně jsem jenom takový brouk Pytlík, který hodně cestuje po Česku a na základě četných návštěv hospod, restaurací, bister, kaváren a cukráren dává dohromady srovnání s mým vkusem.“

Do restaurací a kaváren vyráží na základě tipů. Návštěvu pak obvykle spojí s cestováním v rámci svého dalšího projektu Listování. „Mé reporty, a říkám jim právě reporty, ne recenze, simulují návštěvu běžného hosta. Píšu o tom, jak na mě působilo prostředí, sleduji servis i to, jak obsluha komunikovala s dalšími hosty. A samozřejmě jestli mi chutnalo,“ říká.

Lukáš Hejlík v Gastromapě především sdílí své zkušenosti, vyloženě negativní recenze ale v aplikaci nenajdete. „Můj projekt není o tom, abych chodil a po někom se vozil. Nejsem v pozici někoho, kdo má obor vystudovaný, ani v pozici food kritika. Jenom se snažím lidem radit, kde se dobře najedí,“ vysvětluje.

Divadlo z knížek

Osmnáct let se známý herec věnuje také projektu scénického čtení Listování. V něm Lukáš Hejlík společně s dalšími herci vybírají zajímavé knihy, jejichž děj následně zprostředkovávají divákům ve formě divadelní hry. Projekt působí na pěti stálých scénách v Čechách i na Slovensku a nabízí představení pro děti i dospělé.

„Teď například hraji Bitevní pole, což je příběh o čtyřicátníkovi, který má doma dítě v pubertě a trošku bojuje s takovou tou omšelostí a všedností a má v sobě boj, zda odejít nebo ne. Prostě krize středního věku jako vyšitá,“ směje se herec.

Dokáže se Lukáš Hejlík také sám otáčet v kuchyni a je pro něj poznámka „smrdí mořem“ pochvala pro jídlo? Uslyšíte v záznamu pořadu.

Spustit audio