Herec Jiří Hrzán má v Táboře sochu v životní velikosti, balancuje na zdi u gymnázia

23. listopad 2019 06:54

Stovky lidí se zúčastnily slavnostního odhalení sochy Jiřího Hrzána v Táboře. K hercovým nedožitým 80. narozeninám ji za 600 tisíc korun pořídilo sdružení Hrzán sobě společně s městem.

Bronzová plastika v životní velikosti stojí na ochozu opěrné zdi u gymnázia, kde místní rodák a herec studoval.

„Náš táta byl velký snílek, ale nikdy si nepředstavoval, že bude mít svojí sochu. Je to prostě velký doják,“ řekla během slavnostního odhalení hercova dcera Tereza.

S poděkováním ji doplnila její sestra Bára. „Domnívám se, že žádný český herec ani herečka nemají celou figurku v bronzu. Velikáni české kultury mají jenom busty a jeden z postavou nejmenších herců má celou figurku,“ komentovala.

S myšlenkou odlít a instalovat sochu Jiřího Hrzána přišlo sdružení Hrzán sobě. „Byl to nápad našeho zakladatele Patrika Kučery, kterému byla inspirací například socha Freddieho Mercuryho ve švýcarském Montreux nebo Julia Satinského v Bratislavě,“ potvrdila členka sdružení Jitka Podvalská.

Čtěte také

Lidé ve veřejné sbírce na sochu darovali 300 tisíc korun, stejnou částku přidalo město. Společně se sdružením vybralo i místo. „Podoba sochy si takové místo žádá, protože ta socha balancuje na pravé noze. To je známá záliba Jiřího Hrzána v pohybu ve výškách, což mu nakonec bylo i osudným. To místo se mi zdá velice kouzelné a trefné,“ popsal starosta Štěpán Pavlík.

Na odhalení sochy se přišel společně se stovkami dalších lidí podívat i Karel Daňhel. „Mám z toho obrovskou radost. Jsem rád, že po čtyřiceti letech bude Jiří Hrzán připomenut touto formou, kdy bude tady ve svém prostředí na zdi nad Jordánem,“ ocenil.

Jiří Hrzán se kromě odhalení sochy v Táboře dočkal i nominace mezi dvanáctku finalistů ankety o největší osobnosti v dějinách města.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související