Herbie žije v České republice

28. březen 2010

Auta a film patří neodmyslitelně k sobě. A tak vznikají legendární filmové vozy, které si pamatuje snad každý. Obzvlášť když jde o Volkswagen Brouk. Zahrál si - mimo jiných - hlavní postavu zlobivého autíčka jménem Herbie. Věděli jste, že jezdí v České republice?

Automobilový hrdina se představil divákům už v 70. letech ve filmu Můj miláček Brouk. Tehdy si získal oblibu nejenom u malých dětí, ale i mezi staršími. Postupně tak z produkce Walta Disneyho vyšlo mnoho epizod se zlobivým broukem - poslední dokonce až v roce 2005. Legendární vozítko s číslem 53 se stalo objektem touhy snad každého broukaře. Jedním z nich je i Jaroslav Žíla, který si svůj sen splnil. "Začal jsem podrobným sledováním filmů a díky svému prvnímu Broukovi jsem se dostal, jak říkám, do světa Broukařů. Tam všichni Herbieho znají, a tak mi pomohli s výběrem správného typu Brouka. Potom jsem ho dolaďoval podle filmu."

Udělat věrnou kopii nebývá lehkým úkolem. Jen v samotném filmu bylo použito mezi 40 až 50 Brouky, u kterých pochopitelně existují základní identické prvky. Jde o bílou barvu, číslo 53 a červeno-bílo-modré pruhy. Mimochodem nebylo úplně jednoduché je přesně udělat.

"Kontaktoval jsem produkci Walta Disneyho, abych zjistil přesné rozměry všech polepů na autě." Samozřejmě je ještě mnoho dalších detailů, které z auta dělají věrnou repliku filmového Herbieho. "Musel jsem vyříznout stahovací střechu, kterou Herbie měl ve filmech. Potom jsem upravil motor, aby byl nejen věrnou vizuální replikou, ale aby měl také jeho charakter. Je to tedy Brouček, který na dvojku zahrabe a odjede."

Vyladěný motor dělá z lidového Brouka opravdový závoďák. Zatáčky umí řezat stejně dobře jako jeho filmový kolega.

"Provozovala bych to jako atrakci, protože je to výborný zážitek. Myslím si, že by se každý pobavil. Průjezdy zatáček jsou opravdu zajímavé - snažím se vychytat, zda-li se otevřou dveře, nebo ne, abych na to byla psychicky připravena," usmívá se Petra Jašková, spolujezdkyně majitele auta Jaroslava Žíly. Podobné obavy však podle něj rozhodně nejsou namístě. "Kouzlo je v tom, že mám na zakázku postavený motor a upravený podvozek, abych mohl i v zatáčkách jet daleko větší rychlostí."

VW Brouk alias Herbie

Takže až spatříte ve zpětném zrcátku rychle se přibližujícího Brouka s číslem 53, raději s ním neměřte síly.

"Nemůžu říct, že auto jede 160 kilometrů v hodině, protože tachometr končí na hodnotě 140 km/h, ale potom opět pokračuje na 20, 30 km/h a tak dále," říká s úsměvem na tváři Jaroslav Žíla.

Pokud by tvůrci filmu točili pokračování, replika z Čech by mohla klidně dostat hlavní roli. Ani v neposlušnosti si totiž nezadá se svým filmových dvojníkem.

"Jeho zvláštnostmi jsou například nutnost dřív brzdit, topí, kdy chce, v létě se s chladným vzduchem z ventilace počítat nedá. Navíc je to jediné auto, u kterého je normální, když s ním mluvíte," dodává Petra Jašková.

autor: Adam Kebrt
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.