Helena Křenková: Na evropském severu jsem stále častěji a déle. Polykat prach Tádžikistánu už nechci

16. leden 2019

Helena Křenková je cestovatelka, průvodkyně zaměřená na evropský sever, milovnice Laponska a výrobce outdoorového vybavení, především polárních saní zvaných pulky. V uplynulém roce ale kromě návštěv severu Evropy zavítala taky do Tádžikistánu.

Kiruna je město, které má asi 18.000 obyvatel. A jenom kvůli největšímu rudnému dolu město stále existuje ekonomicky i dopravně. „Nejvýznamnější stavby se připravují na přesun kvůli těžbě, další půjdou k zemi. Outdoorové vybavení se tam dá pořídit snadněji než třeba obvyklá dámská móda,“ přibližuje Helena Křenková jeden z nejvýznamnějších výchozích bodů do (švédského) Laponska. V cestovatelské a outdoorové Casablance dává velké množství praktických tipů ohledně cestování na sever Evropy. Týkají se volání záchranného vrtulníku do nepřístupných parků satelitním telefonem, dopravy i turistických chat, kterých už navštívila nespočetně.

Helena Křenková: Na laponský sever jezdím úplně nejradši

03079360.jpeg

Míříme na sever! Laponský sever Finska a Švédska pěšky i na běžkách zná Helena Křenková, ve skautských kruzích známá také jako „Íkvé“. „Laponská zima je nepopsatelná pohádka,“ prozradila v Casablance.

Češi na severu Evropy pořád občůrávají pravidla. Na svět se dívají jinak

„V Česku jsou pořád cestovní agentury, které vypisují zájezdy s přespáváním na severských chatách, na kterých to není povolené, protože jsou určené jen pro nouzové přespání jednotlivců, rozhodně ne pro organizované akce,“ konstatuje Helena Křenková a dodává, že například ve Finsku už to byla nucena řešit i místní policie.

Jiní Češi se na sociálních sítích chlubí tím, že se jim podařilo něco nezaplatit. „Čechům tento postup kazí pověst a Seveřani ho vlastně moc nechápou, není jim to vlastní,“ podotýká česká cestovatelka. „Když máme peníze na to, abychom jeli na sever Evropy, měli bychom mít i na to, abychom tam zaplatili částku za jednoduché ubytování v samoobslužné chatě,“ myslí si a připojuje ve vysílání Casablanky příhody se severskými chataři, což jsou často starší lidé, dobrovolníci. „Nejradši mám ty, kde je sauna, což je například ve Švédsku každá druhá,“ usmívá se.

Na tádžický Pamír snad už jedině z kyrgyzské strany

„Tádžikistán – do Kyrgyzstánu i Kazachstánu znova hned, na tádžický Pamír snad už jedině z kyrgyzské strany,“ napsala ve facebookovém shrnutí prvních dojmů z loňského prašného a náročného výletu do Fanských hor a na Pamír, což byla její několikátá návštěva Střední Asie. Jak zážitky zpracovala s odstupem, co pro ni nejvíc odlišuje tádžické trekování od kyrgyzského a jaký kontrast Střední Asie tvoří k organizované severní Evropě, taky popisuje v cestovatelské a outdoorové Casablance.

Víc informací o evropském severu najdete taky na webu Heleny Křenkové.

Prašná Střední Asie i zasněžený a odlehlý konec Evropy. Poslechněte si celý záznam vysílání s Helenou Křenkovou v cestovatelské Casablance!

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.