Heinrich von Kleist: Kačenka z Heilbronnu

20. leden 2019

Zdánlivě pohádkový příběh mísí žánry a na rytířské mravy se dívá s ironií. V inscenaci z roku 1984 uslyšíte například Marka Vašuta. Poslouchejte do neděle 27. ledna 2019.

Divadelní hra Heinricha von Kleista byla poprvé uvedena v roce 1810. Tehdejší obecenstvo překvapila neobvyklým mísením žánrů, ironickým pohledem na rytířské mravy a kritikou společenské nerovnosti, které byly součástí tohoto na první pohled pohádkového příběhu.

Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo ještě týden po odvysílání zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc zdarma on-line. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly může najít ke stažení na webu Radioteka.cz.

Osoby a obsazení: Hraběnka (Dagmar Pistorová), Bedřich ze Strahlu (Marek Vašut), Gottschalk (Lubor Tokoš), Flammberk (Pavel Majkus), Teobald (Leopold Franc), Kačenka (Jitka Faltysová), Kunhuta (Ivana Valešová, Libuše Vaněčková), Rozálie (Eva Hradilová), Freiburk (Pavel Leicman), Waldstätten (Jan Zvoník), Stain (Jan Vlasák), Jindřich (Petr Hanus), Uhlíř (Jan Kučera), Soudce 1 (Steva Maršálek) Soudce 2 (Josef Husník), Ponocný (Přemysl Matula), Zpěv (Jitka Faltysová)

Autor: Heinrich von Kleist

Překlad a rozhlasová úprava: Valerie Sochorovská

Dramaturgie: Zuzana Kočová

Hudba: Vladimír Werner

Režie: Jan Tůma

Zvukový mistr: Josef Daněk

Natočil Československý rozhlas Brno v roce 1984.

autor: Hana Hložková
Spustit audio

Související