Heel, Toe, Step Together / Pata, špička, přísun. O náhodném setkání dvou lidí a jejich slabosti pro tanec

29. srpen 2017

Vzhledem k četným ohlasům posluchačů uvádíme reprízu dokumentu britské dokumentaristky Katie Burningham nazvaného Heel, Toe, Step Together / Pata, špička, přísun. Dokument vypráví příběh dvou lidí, kteří se náhodou potkali na tržišti ve východním Londýně, a skrze tanec se začalo rozvíjet jejich nevšední přátelství.

On-line k poslechu do 27. září 2017.

Britská rozhlasová dokumentaristka Katie Burningham vystudovala klasická studia na univerzitě v Oxfordu a Goldsmiths College v Londýně. Pro londýnskou produkční společnost Falling Tree Productions vytvořila řadu rozhlasových dokumentů, které odvysílala BBC a další rozhlasy. Za dokument Pata, špička, přísun ('Heel, Toe, Step Together') získala Katie v roce 2011 zlatou medaili za nejlepší dokument na prestižní soutěži Sony Radio Academy Awards.

Šestaosmdesátiletý Bob Hill tančí s přestávkami prakticky od svých šestnácti let. Vyhrál mnoho soutěží se svou zesnulou manželkou Iris, se kterou společně žili v londýnské čtvrti Hackney. Katie Burningham je 28 let, je rozhlasová dokumentaristka a – jak sama sebekriticky uznává – velmi špatná tanečnice. Bob a Katie se potkali náhodou, jednoho dne krátce po smrti Bobovy manželky Iris. Od té doby už uplynuly tři roky a Katie stále dochází na Bobovy taneční lekce.

Dokument, ve kterém jsou použity nahrávky tanečních hodin Boba a Katie, se snaží poodhalit, co stojí za jejich potřebou tančit. Dotýká se takových témat, jako je ztráta blízké osoby, samota, láska, cit i vášeň pro tanec, a poodhaluje, jak lze skrze hudbu a pohyb překlenout i vzdálenost několika generací.

V českém znění účinkují: Marie Štípková a Jaroslav Satoranský

Překlad: Magdalena Švarcová

Dokument byl vytvořen v rámci produkce EBU Masterschool pro mladé rozhlasové dokumentaristy za odborného vedení Edwina Bryse. Poprvé jej v roce 2010 odvysílala rozhlasová stanice BBC Rádio 4.

autoři: Eva Nachmilnerová , Katie Burningham
Spustit audio