Havrani na stromě, na plotu, na sněhu a v plejádě písniček

24. říjen 2022

Letos k nám přiletěli havrani podstatně dříve, než je běžné, což ornitologové vysvětlují příchodem tuhé zimy, ale také tím, že je z východu Evropy mohla vyhnat válka na Ukrajině. Na každý pád, havrani jsou našimi zimními souputníky. A pro svou symbolickou nálož vletěli i do řady písniček.

A už dávno, před několika staletími, do starých balad o dvou, respektive třech havranech, které zaznějí v podání české skupiny Asonance orientované na staré irské a keltské písně a také slavného folkového newyorského tria Peter, Paul and Mary.  

Pět havranů, to je písnička Václava Zahradníka a Michaela Prostějovského a významné české kapely šedesátých let The Rebels s Jiřím Kornem, Josefem Plívou a Svatoplukem Čechem. Vyšla na singlu, který byl spojen s napůl pohádkovým albem The Rebels s orchestrem Václava Zahradníka Šípková Růženka.

Havran polní není symbolem dobrého, což má i biblické kořeny. Tento opeřenec je spojován s temnotou, smrtí, smůlou, zradou i válkou. A tomu víceméně odpovídají i umělecká zpracování v podobě písniček. I když v písničce Havrani na sněhu z autorského alba dvojice Petr Hapka – Michal Horáček Kudykam z roku 2009 s hlasem Ondřeje Rumla tito ptáci v tak temné roli nevystupují.

Čtěte také

Havrani jsou i v textu nádherné písničky Zabili, zabili z legendárního muzikálu Balada pro banditu autorů Miloše Štědroně a Milana Uhdeho, kterou si v podání Ivy Bittové a Jana Svobody můžete poslechnout.

Svou poetickou hodnota má také písnička Johna Denvera Raven´s Child, Havraní mládě, kterou napsal společně s Joem Henrym. Tato píseň patří k pozdním klenotům Johna Denvera, slavného písničkáře, který se zabil v letadle v říjnu před pětadvaceti roky, a na desce vyšla v roce 1990. S některými biblickými podtóny působí v dnešní době zvlášť prorocky. John Denver v textu v kontrastu s hudebním vyzněním songu rozhodně vystupuje proti institucím, které utlačují lidi, záměrně otravují zemi a drtí lidského ducha. Je v ní touha po míru, spravedlnosti a zdravém životním prostředí.

Na závěr se však můžete zasnít s hlasem Karla Gotta a Zbyňkem Vavřínem otextovanou velebnou písní Elvise Presleyho Love Me Tender, Pár havraních copánků.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související